‘Managementteam NRA is window dressing

“Men doet aan window dressing.” Deze mening is econoom Guillermo Samson toegedaan naar aanleiding van de lancering van het National Risk Assessment 2020 (NRA) die gisteren plaatsvond. Het Project Management Team (PMT) is in het leven geroepen om zich te buigen over de uitvoering van deze NRA. Het PMT is de technische uitvoerder van de Nationale Anti-Money Laundering Commissie en het contactpunt voor de Inter-Ameri-kaanse Ontwikkelingsbank (IDB). De taak van het PMT is om in samenwerking met de IDB, de benodigde informatie voor de opmaak van de nationale risicoanalyse te verzamelen uit de publieke en private sector. De grootste focus hierbij moet liggen op de risico’s van het witwassen van gelden.
Samson benadrukt dat alom bekend is wat er in de afgelopen jaren is gebeurd vanwege het witwassen van gelden. Hij verwijst in dezen naar de 19 miljoen euro die is geconfisqueerd door Nederland vanwege vermoedens van witwassen. “Ik geloof er niets van“, aldus de econoom over de bedoeling van het PMT. Hij heeft ook zijn twijfels over de haalbaarheid van de risicoanalyse.
Volgens Samson is er een enorm tekort aan kader bij de Centrale Bank, dit naar aanleiding van de ontwikkelingen die de afgelopen periode is ontstaan bij de verschillende bankinstellingen. “Als er kader was, hadden ze veel vooraf kunnen zien. Zelfs een normale burger kon bepaalde zaken zien aankomen.” De econoom meent dat Robert van Trikt, go-vernor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, cijfers hebben gepubliceerd die niet kloppen.
Samson: “Het gaat niet goed met onze economie, maar alleen die mensen merken dat we vooruit gaan. Het gaat goed met drugsgeld dat wordt gestopt in onze economie.”
In tegenstelling tot Samson is Swami Girdharie, bestuurslid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), ingenomen met de benoeming van het team. Hij is wel de mening toegedaan dat het allang had moeten gebeuren. Girdharie benadrukt men snel aan de slag moet, zodat ons internationaal geldverkeer niet in gevaar komt. Hij verwacht verder dat het PMT en alle belanghebbenden, duidelijk met de samenleving communiceren over veranderingen die op komst zijn. Verder acht de econoom het opzetten van een bewustwordingsprogramma ook essentieel, omdat volgens hem de banken een cruciale rol spelen in de directe relatie tussen banken en burgers.

door Yves Kloppenburg

More
articles