Strei! in hoger beroep inzake Hoefdraad en Wijnerman

Strei!-voorzitter Maisha Neus, heeft vandaag in persconferentie inzake de strafklacht tegen financiënminister Gillmore Hoefdraad en Adeline Wijner-man, administrateur-generaal van het Bureau voor de Staatsschuld, meegedeeld dat de partij in hoger beroep gaat, omdat zij het niet eens is met het besluit van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday (PG).
De PG heeft in een brief gesteld de strafklacht tegen minister Hoefdraad en Wijnerman af te wijzen. Volgens de PG is vooralsnog niet gebleken dat het obligoplafond is overschreden. Strei! heeft vanochtend een schrijven ingediend bij het Hof van Justitie om een secundair proces in gang te zetten, omdat de PG volgens Neus achterwege heeft gelaten om een gedegen be-sluit te nemen in deze zaak. Neus zegt erg teleurgesteld te zijn in de PG. “Met zo een functie verwachten wij meer professionaliteit. We kunnen thans stellen dat het Openbaar Ministerie niet bekwaam is of over onvoldoende deskundigheid beschikt. En nu moeten wij de rechterlijke macht onnodig belasten met de secundaire procedure.” Neus concludeert dat de PG geen gedegen onderzoek heeft gepleegd, anders was volgens haar het besluit anders geweest. “Zijn besluit is niet op grond van de feiten genomen.” Met behulp van een tabel heeft Neus aangetoond, dat de totale schuld van Hoefdraad en Wijnerman komt te staan op SRD 8.685 miljoen, terwijl haar onderzoek uitwijst SRD 15.610.
Toch heeft de PG beslist op basis van het advies van de deskundigen A. Caram en S. van Tewarie. Volgens Neus laat de PG blijken dat hij geen besluit durft te nemen.
De PG heeft zeven argumenten gegeven, echter volgens Neus zonder een gedegen onderbouwing. Deze zijn onder andere: monetair econoom Anthony Caram is aangetrokken als adviseur van de PG en S. van Tewarie is betrokken geweest bij het voormeld onderzoek. Voorts is uit de wetstekst gebleken dat de berekening van de staatsschuld geschiedt aan de hand van de officiële door de Centrale Bank van Surina-me genoteerde koersen en wel in relatie tot de wekelijke opgenomen leningen. Het resultaat van het onderzoek wijst niet uit dat het obligoplafond overschreden is. De wet heeft geen terugwerkende kracht, dus is de wetswijziging van februari 2017 niet geldig voor het jaar 2016. Het ministerie van Financiën kreeg toestemming van De Nationale Assemblee om het obligoplafond te overschrijden volgens artikel 3.

 

door Kimberley Fräser

More
articles