US-dollar oppotten zorgt voor druk op koers

De wisselkoers voor de Amerikaanse dollars op de informele markt is SRD 8. Veel mensen potten hun Amerikaanse dollars op om zodoende de garantie te hebben dat hun geld niet verder in waarde afneemt. “Dezelfde garantie helpt mee om jezelf naar de verdoemenis te brengen’’, zegt William Waidoe, PL-parlementariër tevens lid van de vaste commissie van het mi-nisterie van Financiën in het parlement. Volgens hem onderschatten wij het effect van het omwisselen van SRD 800 naar US-dollar 100. Als 80.000 mensen elk 100 US-dollar oppotten, dan is dat in totaal US-dollar 8 miljoen. Waidoe geeft aan dat hierdoor de druk op de koers alsmaar toeneemt, ook door het aanbod van US-dollars op de markt. “Consumenten worden de grote verliezers, want de prijzen zullen de lucht ingaan”, aldus Waidoe. Dat de koers een stijgende trend vertoont, is volgens hem ook te wijten aan handelaren die producten vanuit de regio importeren.
In de meeste gevallen zijn producten uit de regio vele malen goedkoper dan uit Europa en de Verenigde Staten. Ook China en In-dia kunnen ons land volgens hem ondersteunen bij het importeren van goederen. Hij benadrukt dat de regering in dezen de grootste boosdoener is die aan de kant blijft staan en geen maatregelen treft. Voor de cambio’s is deze situatie gunstig, die lachen volgens Waidoe het hardst. Net zo-als er bonafide handelaren zijn, zijn er volgens hem ook malafide handelaren. Wai-doe vindt dat president Bouterse, de cambiohouders op het matje moet roepen en maatregelen moet treffen, om de koers daadwerkelijk omlaag te krijgen.
Door elk keer weer te zeggen dat de koers omlaag gaat, terwijl die juist stijgt, geeft president Bouterse volgens Waidoe alleen maar schande aan het instituut van de president. Het moet, zegt hij, de cambio’s verboden worden om dollars op te kopen. “Alleen de Centrale Bank van Suriname zou dollars moeten opkopen.”
De cambio’s zouden naar zijn mening alleen dollars moeten verkopen. Waidoe blijft erbij dat het omzetten van SRD naar vreemde valuta met als doel om het geld op te potten, leidt tot stijging van de wisselkoers.
“Heb geloof in onze munteenheid”, zegt de volksvertegenwoordiger.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles