Bruinharthout levert meer op in buitenland

De Energie Bedrijven Suriname (EBS) zijn vanwege de schaarste aan bruinhart-masten, van plan om al de houten masten te vervangen door betonnen palen. Herman Fraser, secretaris van de Algemene Surinaamse Houtunie (ASHU), zegt desgevraagd dat er inderdaad een tekort is aan bruinhart-masten, maar dat komt omdat ondernemers veel meer verdienen aan het exporteren van bruinhart-hout. Er zijn wel voldoende bruinhart-bomen zijn in ons land. Fraser vertelt dat bruinhart populair is geworden op de Aziatische markt en dat men ook veel ervoor betaalt.
Toen bruinhart-hout nog niet zo populair was, waren er voldoende bruinhart-masten voor de EBS.
Fraser haalt aan dat er veel meer wordt betaald in het buitenland voor deze houtsoort dan in ons land. Ook vertelt hij dat de bruinhart-bomen verwerkt moeten worden tot masten, wat veel meer tijd en moeite kost, terwijl dit bij export niet het geval is. Export betekent overigens niet dat er geen bruinhart-hout overblijft in ons land, omdat er volgens Fraser voor de export een vaste dikte wordt vastgesteld van tussen de 40- 50 cm. Hierdoor zullen de bomen van minder dan 40 cm in ons land blijven.
De houtunie blikt tevreden terug op 2018 gelet op de productie en export van hout. Fraser geeft aan dat er in 2019 gewerkt wordt aan het verder verhogen van de productie en de export. Een grote uitdaging is volgens hem het verwerken van hout tot eindproducten. Hiervoor zijn er extra investeringen en faciliteiten nodig. Meer verwerken van hout zal volgens hem ook meer werkgelegenheid bieden.
Fraser zegt dat de Ashu ook uitkijkt naar het digitaliseren van de sector. De Dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) zal het komend jaar digitaal gaan werken. Fraser vertelt dat papierwerk momenteel lang op zich laat wachten en soms weken tot maanden kan duren. Hij merkt op dat wij het vaak hebben over de export van vers hout, maar dat dit helaas nooit lukt. Hij hoopt dat met de digitalisatie zaken sneller worden afgehandeld.

door Johannes Damodar Patak

More
articles