China wil geen misbruik maken van onze rijkdommen

De nieuwe Chinese ambassadeur in Suriname, Liu Quan, die reeds drie maanden in Suriname vertoeft, zei dat wij hier een mindshift zullen moeten maken als wij verdere ontwikkeling willen. Hij sprak over de mening van velen dat Chinezen misbruik willen maken van onze rijkdommen, wat voor hem niets nieuws is. “Ik heb eens ook een lezing verzorgd in Indonesië en de eerste vraag die ik kreeg was: ‘’Waarom zijn de Chinezen hier?’’. ‘’Jullie willen onze middelen’’, werd toen gesteld. Dit soort vragen krijgen we vaker van deze landen. Maar het is een win-winsituatie voor elk land. Als je het land niet gebruikt, heeft het geen waarde, terwijl u het land kunt gebruiken om zaken te doen”, aldus Liu.
Hij vindt het daarom belangrijk dat wij afstappen van deze gedachten, omdat het niet de bedoeling is van de Chinezen om het land te plunderen, maar beide landen kunnen van elkaar leren. Zo sprak
Liu Quan gisteravond tijdens een lezing in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) over het ontwikkelingsproces van China, waarin het zich heeft kunnen transformeren van een minder ontwikkeld land naar een ontwikkeld land en wat de rol van goed beleid kan betekenen voor Suriname.
Los van de mindshift die Surinamers zullen moeten ondergaan om goed beleid te maken, is Liu van mening dat er nog andere zaken aangepakt moeten worden, één daarvan is het land promoten. China is bereid een bijdrage te leveren om investeerders voor Suriname te interesseren. Hij merkt op dat vele zakenmensen nog niet bekend zijn met dit land, terwijl Suriname zoveel te bieden heeft. Hij zei ook dat Suriname zich jarenlang te veel heeft geconcentreerd op de mijnbouw, terwijl wij rijk zijn aan zoveel andere natuurlijke hulpbronnen. In de drie maanden die hij hier is, heeft hij het district Nickerie en het binnenland bezocht. Hij staat er versteld van dat wij in Suriname voor ons eigen voedsel, namelijk rijst kunnen zorgen en dat ook kunnen exporteren.

Geen balans import-export
Het is bekend dat wij in Suriname meer importeren dan wij exporteren. Volgens de ambassadeur kan er nog geen balans komen in de import en export tussen beide landen, gezien Suriname zich meer richt op kleine markten, omdat wij hier ook een kleinschalige markt hebben. Suriname moet zich ervan bewust zijn, dat China een groot land is met miljarden mensen. Liu Quan heeft veel ervaring op dit gebied en al zou Suriname de beste kwaliteit rundvlees ter wereld hebben, dan nog zou dit land niet genoeg kunnen aanbieden. “China zou dan regelmatig van dit product nodig hebben en Suriname zou niet genoeg kunnen leveren voor de grote markt. Onze productie is zelfs niet genoeg voor een hotel in China”, aldus Liu Quan.

Volgens de ambassadeur wil zijn land meer importeren van de buitenwereld. Hij is ervan overtuigd dat zijn land op de lange termijn de grootste markt wordt ter wereld. Voor Suriname ziet Liu ook veel mogelijkheden, omdat dit land goed gepositioneerd ligt. Wij zouden zoveel kunnen doen met landen in de regio. Hij noemde Guyana als voorbeeld. Als er een goede samenwerking komt om een brug te bouwen die beide landen verbindt, zou dat voordelig zijn voor goederenvervoer. Daarnaast ziet hij ook landen als Venezuela en Colombia als mogelijke partners.

 

door Kimberley Fräser

More
articles