Lichtpunten economie niet duurzaam

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren op zijn website een rapport over de Surinaamse economie gepubliceerd, waarin gesteld wordt dat er lichtpunten te zien zijn in het herstel van onze economie. PL-parlementariër William Waidoe, tevens lid van de vaste commissie van het ministerie van Financiën in het parlement, zegt dat er inderdaad lichtpunten te zien zijn, maar die zijn volgens hem niet duurzaam. In 2015-2016 verkeerde ons land in een ernstige economische dip. In vergelijking met die periode, is er een duidelijke verbetering te zien in onze econome. “Als wij verder gaan en 2010 vergelijken met de huidige situatie, dan zijn er absoluut geen lichtpunten, want toen was de koes voor de Amerikaanse dollar SRD 2,80 ”, zegt de politicus.
Waidoe vindt dat de lichtpunten die het IMF ziet niet duurzaam zijn, omdat de regering leningen afsluit om de economie weer op poten te krijgen en het begrotingstekort te dichten. Hij ziet nergens dat er maatregelen zijn getroffen waarbij door middel van diversificatie en verhoging van de productie, de economie verbeterd is.
Volgens de volksvertegenwoordiger heeft het volk het gelag moeten betalen, uiteindelijk draait het volk op voor de kostenverhogende maatregelen die de regering heeft doorgevoerd. Waidoe noemt de verhoging van de brandstofprijzen, de tarieven van nutsvoorzieningen en de invoering van de rij- en voertuigenbelasting per 1 januari 2019. Hij merkt op dat terwijl de prijs van olie op de internationale markt drastisch aan het afnemen is, de prijzen bij de pomp in Suriname niet veel veranderen. Ook zegt hij dat de EBS zijn tarieven heeft verhoogd, maar toch nog dezelfde subsidie vraagt van SRD 950 miljoen en ook nog geen jaarcijfers kan presenteren. Waidoe geeft aan dat de inflatie een dalende trend vertoont, maar legt uit dat als wij de maandelijks inflatiecijfers vergelijken met die van het voorgaande jaar, die nog steeds heel hoog is. Hij is absoluut niet tevreden over de manier waarop de regering de economie probeert te herstellen. Volgens Waidoe is diversificatie van onze economie en het verhogen van onze productie de manier om de goede tijden terug te laten komen. “Indien de regering dit doet, dan word ik NDP’er ”, zegt de parlementariër lachend.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles