PG bevestigt poging uitvoer groot geldbedrag

Afgelopen vrijdag stond een persoon op vertrek naar de Verenigde Staten van Amerika (VS), die aan contant geld euro 360,000 en US-dollar 90,000 bij zich had. Deze persoon heeft een hoge boete gekregen wegens het overtreden van de deviezenwet. Volgens de media moest hij een boete betalen van euro 180,000 en US-dollar 45,000.  Procureur-generaal (PG) Roy Badjnath Panday, zei gisteren, woensdag 24 oktober, in het programma ABC-actueel, dat er inderdaad een geval is geweest van iemand die een groot geldbedrag in vreemde valuta ons land wilde uitbrengen. Deze persoon is tegengehouden door de douane en er is gerapporteerd aan het Openbaar Ministerie. Uit de rapportage kwam naar voren: het willen uitvoeren zonder voorzien te zijn van de nodige documenten in het kader van het overtreden van de deviezenwet van ons land. Dit is een economisch delict.

Badjnath Panday gaf aan dat het niet de eerste keer is dat iemand op zo een manier heeft geprobeerd om geld ons land uit te brengen. “We zijn nu met entiteiten in Suriname in gesprek om na te gaan op welke wijze verder inhoud moet worden gegeven aan het deviezenverkeer in Suriname”, aldus de procureur-generaal, die de namen van de entiteiten niet prijs wenste te geven.

De procureur-generaal geeft aan dat bij een economisch delict, de overtreder zelf een verzoek moet indienen om de zaak buiten proces af te handelen. Badjnath Panday gaf aan dat het verzoek in deze zaak tijdig is gedaan en dat het Openbaar Ministerie positief hierop heeft gereageerd. In overleg met het Openbaar Ministerie en de overtreder, is overeengekomen een boete te betalen. Badjnath-Panday geeft aan dat alle boetes op de depositorekening van de procureur-generaal worden gestort ten gunste van het ministerie van Financiën. Dit is sinds 1998 het geval.

More
articles