October 6, 2018


Stakingen op komst bij openbaar vervoer


October 6, 2018

De particuliere bushouders zijn al geruime tijd niet tevreden over hoe zaken binnen de sector verlopen. Ze zijn er vooral over gebelgd dat de overheid steeds de compensatiegelden te laat uitbetaalt. De voorzitter van de Surinaamse Bushouders organisatie (SBO), Suraj Shadew-Lall, zegt desgevraagd dat het openbaar vervoer als een ‘mofina buurtorganisatie’ wordt behandeld door de overheid. Volgens Sahadew-Lall is de ontevredenheid dusdanig, dat veel bushouders in actie willen gaan. Hij benadrukt dat er stakingen op komst zijn binnen het openbaar vervoer. Er bestaat nu een achterstand van ruim tien maanden in de uitbetaling van de brandstofcompensatie. Hoewel de overheid eind september geld heeft overgemaakt voor de uitbetaling van de brandstofcompensatie aan de bushouders, is een grote groep niet in aanmerking gekomen. De overheid heeft eind september een overmaking gedaan voor de brandstofcompensatie over twee maanden, het lag in de bedoeling dat er nog een tranche voor een derde maand overgemaakt zou worden. Sahadew-Lall legt uit dat een deel van de bushouders hun subsidie niet heeft ontvangen, omdat de PLO, die belast is met de uitbetaling van de bushouders, een begin heeft gemaakt met de uitbetaling van de subsidiegelden over drie maanden in afwachting op de andere tranche.

Verwacht werd dat deze tranche overgemaakt zou worden nadat de uitbetaling gestart was. Het is nog niet bekend of de overheid dit heeft overgemaakt. Dit zorgt volgens de SBO-voorzitter ervoor dat de uitbetaling niet vlot verloopt.

De bushouders willen dat bij de volgende tranche direct de overmaking wordt gedaan voor de volgende zes maanden, zodat de achterstand ingelopen kan worden. Ook kunnen de bushouders niet meer rondkomen met de huidige tarieven. Volgens de SBO-voorzitter zijn de tarieven allang achterhaald. “Zoals bekend, heeft de PLO eerder een verzoek gedaan voor het verhogen van de bustarieven en de subsidie, maar de overheid is er niet op ingegaan.

Veel bushouders zijn het wachten al moe. Er wordt nu al geklaagd, nu al willen ze staken. Maar we zijn in afwachting van de uitbetaling van de volgende tranche.

Maar ik kan bij voorbaat zeggen dat er stakingen op komst zijn binnen het openbaar vervoer”, benadrukt Sahadew-Lall.

Hij meent dat de regering de grote knopendraaier is in het openbaar vervoer en dat zij misbruikt maakt van de macht die ze heeft op de PLO. Sahadew-Lall verzekert dat het de regering niet gaat lukken om een greep te hebben op de SBO.

“We hebben gezien wat ze heeft gedaan met de PLO, de SBO gaat ervoor waken dat geen enkele bushouder de dupe wordt hiervan. We gaan vanaf nu onze tanden laten zien.

We wachten nog enkele weken om te zien in hoeverre de regering in staat is in te spelen op onze problemen, dan zullen we onze strategie van staking bekendmaken”, aldus de SBO-voorzitter.

door Richelle Mac-Nack