October 7, 2018


BESTE KAMERAAD EN EEN BIJBAAN


October 7, 2018

Er wordt wel eens gezegd dat de politie je beste kameraad is, ze staat je volgens deze benadering altijd bij met raad en daad. De politie waakt dus ervoor, dat burgers de wettelijke regels naleven en treedt op bij overtredingen en misdrijven. Maar wat als politieagenten niet overeenkomstig hun taak handelen, omdat zij niet op de juiste manier worden gecompenseerd en de nodige middelen ontberen om hun werk te kunnen doen? Het is geen geheim, dat we tegenwoordig in Suriname onder zeer moeilijke omstandigheden leven en de politieambtenaar zal de huidige financiële crisis zeker ook voelen in zijn of haar zak. Naar verluidt, heerst er al geruime tijd grote onvrede bij de politie. Het geldgebrek bij de overheid en de economische crisis, zorgen er ook voor dat de politie haar werk niet naar behoren kan doen. Het is ook geen geheim dat het Korps Politie Suriname, KPS, al jaren kampt met een groot tekort aan voertuigen die in goede staat dienen te verkeren. Dienstauto’s rammelen aan alle kanten door gebrekkig onderhoud en kunnen vaak genoeg niet op tijd worden bijgetankt. Ook beschikt het KPS niet over voldoende financiële middelen om nieuwe uniformen en schoeisel aan te schaffen. Zelfs de rekruten moeten vaak genoeg zelf voor hun uniform en schoeisel opdraaien. Wij zijn goed op de hoogte van de omstandigheden waaronder leden van het KPS moeten werken en presteren. En juist omdat politieagenten het thans financieel zo moeilijk hebben, gaan sommigen op zoek naar een bijbaan, omdat het voor hen ook niet meer haalbaar is in deze tijd te overleven. De leden van het KPS kijken al geruime tijd uit naar een redelijke salarisverhoging. Dat de politie toe is aan betere salarissen, valt niet te ontkennen, maar ook aan de secundaire voorzieningen moet gesleuteld worden. Wat er dan ook nog bij komt kijken, is dat een ieder rij-en voertuigenbelasting zal moeten betalen voor zijn vervoermiddel. En de overheid maar doodgewoon vertellen dat slechts 10 procent van deze belasting daadwerkelijk ingezet zal worden voor de wegen. Wie houdt deze regering voor de gek? Ze blijft het volk afzetten, tot er niks meer valt te halen. Unu pina keba nofo! Hoe duidelijk moet dat nog gemaakt worden, voordat Bouterse en zijn regering toegeven dat zij gefaald hebben. There is no way back! En dan boos worden wanneer je een ‘failed state’ wordt genoemd. Deze regering heeft gefaald! En zal tot en met 2020 zeker geen toverstok vinden om de huidige crisis tot een ommekeer te brengen. Tot dan moet men niet vreemd opkijken, wanneer politieambtenaren met een klusjesbaan op een eerlijke manier proberen te overleven in deze moeilijke tijd.