BOG al een jaar stuurloos

Morgen is het precies een jaar dat het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zonder een directeur zit. Volksgezondheidsminister Antoine Elias, geeft aan dat binnen twee tot drie weken het BOG een interim- manager zal krijgen. Op 1 september ging Lesley Resida met pensioen. VHP- parlementariër Djoties Jaggernath tevens lid van de vaste commissie van het ministerie van Volksgezondheid in het parlement, zegt desgevraagd dat het een hele trieste zaak is dat een instituut als het BOG, al een jaar lang geen directeur heeft.
Hij geeft aan dat mogelijk is dat de regering niet de juiste persoon met de juiste hoeveelheid aan politieke loyaliteit heeft gevonden om deze functie in te vullen. Jaggernath vindt het wel merkwaardig dat het zolang duurt, omdat de regering geen grappen maakt om haar loyalisten goed te accommoderen. Een dergelijke functie moet volgens Jaggernath ingevuld worden door iemand die bekend is met de medische wereld en die een academisch niveau heeft. Volgens hem heeft de paarse partij moeite om zo een persoon te vinden, omdat zij haast geen kader heeft. “Je moet wel kaas hebben gegeten van medische zaken”, zegt Jaggernath.
Voor het BOG is het volgens hem een ongezonde situatie om zonder een directeur te functioneren. ‘’De openbare gezondheidszorg is dynamisch, daarom is het van eminent belang om met de ontwikkelingen mee te gaan en waar nodig bijstellingen te plegen.’’ Jaggernath is in ieder geval blij dat de BOG-medewerkers ondanks deze situatie, er toch in slagen om het werk van het BOG voort te zetten.
Primnath Ritoe nam voor een korte tijd waar, maar trad terug vanwege de onwerkbare situatie. De volksvertegenwoordiger stelt dat dit aangeeft dat zaken goed misgaan bij het BOG. Echter zegt hij ook dat tegenwerking vaak genoeg ook voor een onwerkbare situatie kan zorgen. “Politieke loyaliteit wordt hoger gesteld dan een functie”, aldus Jaggernath.

door Johannes Damodar Patak

More
articles