September 1, 2018


VOOR DE ZOVEELSTE KEER


September 1, 2018

Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), wil de export van rondhout ontmoedigen. De bewindsvrouw heeft een voorstel ingediend om de exportwaarde van het rondhout gefaseerd te verhogen. Het is niet de eerste keer dat de regering dit belooft. In het parlement is dit al vorig jaar besproken, maar nog steeds kijken vooral de lokale houtproducenten reikhalzend naar een dergelijke verhoging uit. Het is ook niet de eerste keer dat Keerpunt de problemen binnen de houtsector belicht. Volgens de minister is er al met de sector over gesproken dat de exportwaarde van rondhout langzaam verhoogd zal worden, zodat de export wordt ontmoedigd. De bedoeling is dat het hout verwerkt zal worden tot eindproduct en geëxporteerd wordt. Dit levert volgens deskundigen meer geld op. Ook de regering en het parlement zijn daarvan overtuigd, maar ze wil eerst politieke vrienden ten koste van het land accommoderen. Lokale houtproducenten kunnen de prijs voor de opkoop van rondhout niet betalen, waardoor er schaarste ontstaat. Volgens Samsoedien worden er al gesprekken gevoerd met buitenlandse instanties die de producenten moeten leren het hout te verwerken nadat de boom gekapt en geveld is. Voor de zoveelste keer wordt gezegd dat de sector verbeterd zal worden, maar net als de voorgaande keren, is de daad tot nu toe niet bij het woord gevoegd. De misstanden binnen de sector liegen er niet om, zowel legaal als illegaal wordt rondhout uit het zicht van de gemeenschap afgevoerd door criminelen. In de afgelopen weken zijn een paar houttransporteurs betrapt op het vervoeren van illegaal gekapt hout. Waarschijnlijk vindt dit op grote schaal plaats, maar wil de overheid de gemeenschap op deze manier gerust te stellen. Veel trucks kunnen namelijk de SBB-posten passeren zonder dat er controle plaatsvindt, terwijl het verplicht is om elke truck te controleren. De namen van de bedrijven die zich schuldig zouden maken aan het illegaal vervoeren van rondhout worden ook nooit genoemd, omdat ze toch niet vervolgd worden. Dit terwijl de regering de mond vol heeft van transparantie en de aanpak van corruptie.