July 18, 2018


Nederland neemt 4 miljoen euro Republic Bank in beslag


July 18, 2018

NDP-parlementariër Amzad Abdoel maakte gisteren tijdens de openbare vergadering in de Nationale Assem-blee (DNA), de opmerking dat naast de 19,5 miljoen euro die in Nederland eerder in beslag is genomen, thans 4 miljoen euro van de Republic Bank in beslag is genomen. Na deze bekendmaking, vroegen meerdere parlementariërs de regering om duidelijkheid over deze kwestie.
Abdoel legde gisteren wederom de na-druk op de vragen die zijn gesteld aan de regering, maar waarop het antwoord is uitgebleven. Behalve dat hij wilde weten hoe het staat met de door Nederland geconfisqueerde 19,5 miljoen euro, vroeg hij om opheldering over de compliance van Suriname en de Caribbean Financial Action Task force. “Het is tijd dat de regering in-komt met opheldering, want het gaat van kwaad tot erger”, benadrukte Abdoel. Gezien de ernst van deze kwestie, stonden hij en enkele oppositieleden erop dat de regering gelijk duidelijkheid hierin bracht. Ook parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vond het nodig dat de regering uitleg gaf, gezien het de tweede keer is dat geld uit Suriname door Nederland in beslag wordt genomen. VHP- fractieleider Chan Santokhi, haalde aan dat het confisqueren van gelden van officiële banken, vergaande gevolgen kan hebben voor de economie van ons land.
Ook Abop-assembleelid Marinus Bee, eiste onmiddellijke verantwoording van de regering.
De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, was niet aanwezig. Gezien de zwaarwichtigheid van deze kwestie, deed Bee het voorstel om ook de president aanwezig te laten zijn in de assemblee om verantwoording af te leggen over de negatieve gevolgen die dit kan hebben voor de economie van het land.
Minister Soewarto Moestadja, tevens regeringscoördinator in het parlement, had aangegeven dat later tijdens de vergadering, minister Hoefdraad in zou gaan op deze kwestie. Aan het eind van de vergadering was de minister nog steeds niet gearriveerd. De minister zal daarom morgen antwoord aan het college verschaffen over de geconfisqueerde gelden.

 

door Richelle Mac-Nack