Surinaamse ondernemers introduceren producten in Nederland

Acht lokale ondernemers krijgen de kans om op het Kwakoe festival in Nederland, hun producten te presenteren aan de bezoekers. Dit wordt gezien als een mijlpaal in het bestaan van de organisatie Wi! Uma Fu Sranan. De organisatie stimuleert ondernemers in het binnenland.
Er zullen onder andere pannenkoeken en puntbroden van cassavemeel, sjuru thee, sap, stroop, verschillende meelsoorten, fonfon pepre, zeep en podosirie producten, op het festival aangeboden worden.
Het Amazone Conservation Team (ACT), dat zusterorganisaties in het zuiden van Suriname ondersteunt in het professionaliseren en commercialiseren van hun producten, neemt ook deel aan dit festival. Volgens Niradj Hanoeman van het ACT, helpt de organisatie lokale gemeenschappen om de producten die zij al kennen, naar bepaalde standaarden te produceren voor de Surinaamse en de buitenlandse markt. Het resultaat is dat twee van de producten, namelijk de peperpoeder afkomstig uit Tepu en het Matawai gebied en de kruidenthee afkomstig uit Kwamalasamutu, op het festival verkrijgbaar zullen zijn. Ook de alom bekende Wippy pindakaas zal haar intrede doen op de Nederlandse markt onder de naam ‘Fosten’. Ook het cassavebrood dat voor 40 procent bestaat uit cassavemeel dat lokaal verkrijgbaar is, zal op verzoek wekelijks geëxporteerd worden naar Nederland.
Tania Lieuw-A-Soe, voorzitter van Wi! Uma Fu Sranan, is vol lof over de producten. Zij zegt dat de ondernemers op het festival zullen staan met puur organisch geteelde producten.
Lieuw-A-Soe zegt dat het een misvatting is te denken dat er in Suriname niet veilig geproduceerd zou kunnen worden. De producten die nu in Nederland geïntroduceerd zullen worden, zijn veilig en bevatten geen conserveringsmiddelen. Volgens haar zullen de producten in Nederland zeker aanslaan.
NDP-parlementariër Jennifer Vreedzaam, die ondernemers in Para ondersteunt, noemt de deelname een onderdeel om te komen tot stimulering van de lokale productie. Vooral kleine ondernemers die de ruggengraat zijn van de economie, moeten volgens haar ondersteund worden. Ook zegt Vreedzaam dat de werkgelegenheid in de dorpen belangrijk is.

door Priscilla Kia

More
articles