Getrouw belooft maatregelen tegen criminaliteit Langatabiki

In de vergadering van De Nationale Assemblee eergisteren, is er extra versterking van de politie te Snesi Kondre en Moengo gevraagd. Vooral de weg naar Langatabiki wordt onveilig gemaakt door rovers, terwijl de politie door onderbezetting, gebrek aan voertuigen of brandstof, niet kan uitrukken. Volgens Margretha Malontie, districtscommissaris (DC) van Sipaliwini (bestuursressort Paramacca), is de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, op de hoogte gesteld van de situatie. Hij heeft beloofd maatregelen te treffen.
De agenten op de posten te Snesi Kondre en Moengo, beschikken niet over transport. Het komt regelmatig voor dat er geen transport is of dat er geen brandstof is voor de voertuigen. In de meeste gevallen zijn de criminelen reeds vertrokken, wanneer de agenten uiteindelijk op de plek aankomen.
Malontie deelde mee dat de minister heeft beloofd de posten te Snesi Kondre en Moengo te versterken met manschappen en toe te rusten met equipment. Er zijn ook speciale eenheden en een onderzoeksteam ingezet om zowel preventief en indien nodig, repressief op te treden.
Volgens Malontie wordt er niet alleen op de weg, maar ook op de rivier en in de goudvelden geroofd.
Dit probleem speelt al jaren, maar neemt nu ergere vormen aan. De afgelopen pe-riode hebben rovers niet alleen dorpsbewoners, maar ook toeristen die in het gebied waren, beroofd van hun waardevolle spullen. Daarbij zijn de toeristen ook nog mishandeld.
Op videobeelden is te zien hoe zij met gescheurde broeken rondliepen na de beroving. Het gaat om roofovervallen op de weg waarbij rovers de voertuigen opwachten met geweren en houwers. Op de weg naar Langa-tabiki, worden de voertuigen gestopt, daarna worden de inzittenden gedwongen om uit te stappen, waarna ze beroofd worden van hun waardevolle spullen, zoals gouden sieraden, geld en mobiele telefoons. De DC hoopt dat met de patrouilles van de politie en andere eenheden, de veiligheid van burgers en toeristen gegarandeerd zal zijn.

-door Priscilla Kia-