WEDERZIJDSE VOORDEEL

De districtscommissaris (dc) van Paramaribo-Noord-Oost, Mike Nerkust, vindt dat het nu tijd wordt dat een groot deel van ‘kleine ondernemers’, ook belasting moet gaan betalen. Hij heeft eerder laten weten dat worstverkopers ook belasting zullen moeten betalen. Recent is gebleken, dat de dc er hard aan werkt om ook sekswerkers in de toekomst belastingplichtig te stellen. Dit initiatief komt van het commissariaat waar Nerkust leiding aan geeft. Volgens Nerkust hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden worden, met voorbeelden uit het buitenland, zoals Nederland, kan de wetgeving in Suriname aangepast worden aan onze eigen omstandigheden. De districtsraad is nu bezig met een verordening voor Paramaribo, als die in orde is, zal die ook in andere delen van het land toegepast worden. Sekswerkers zullen dan een zone aangewezen krijgen, waarin zij mogen werken. Volgens de dc moeten de mogelijkheden bekeken worden om deze belasting onder de noemer ‘eenmanszaak’ te innen. Vast staat, dat sekswerkers op straat en in de salon, niet hetzelfde bedrag aan belasting zullen betalen. Als de regering deze groep belastingplichtig wil maken, moet zij ervoor zorgen dat vooral de sekswerkers die op straat hun diensten aanbieden, over een veilige accommodatie kunnen beschikken. Ook moet de regering begrijpen dat het niet zo gemakkelijk is om deze vorm van geld verdienen uit te bannen. Zolang er armoede heerst, zal prostitutie plaatsvinden. Prostitutie was er altijd al en zal moeilijk zijn uit te bannen. Het zal pas minder worden wanneer de regering de armoede aanpakt. Het creëren van meer banen is ook een stap in de goede richting.