Guillermo Udenhout ziet marathon als potentiële deviezenverdiener

Vraagt meer aandacht van Surinaamse sportmedia

Marathonloper Guillermo Udenhout is van oordeel dat Surinaamse sportmedia onvoldoende aandacht besteden aan Surinaamse marathonlopers. “Geen enkele sportjournalist is mij vragen komen stellen. In het buitenland zoals Trinidad, Nederland en de VS gaat dat heel anders. De marathonlopers worden op handen gedragen. Bijna elke journalist wil je vragen stellen.”

De 46-jarige lange afstandsloper had anders verwacht toen hij bij de Srefidensi Marathon 2017 als eerste Surinamer over de eindstreep ging. Maar de reactie van de Surinaamse sportpers viel hem tegen. Udenhout vraagt zich in gemoede af of de sportmedia niet zien wat voor potentie er schuilt binnen de marathonsport.

Potentiële deviezenverdiener

Ons land kan volgens Udenhout miljoenen Amerikaanse dollars verdienen als voldoende aandacht wordt besteed aan de marathon. De 46-jarige atleet verwijst daarbij naar het Engelssprekende Caribische eiland Trinidad & Tobago, dat jaarlijks miljoenen Amerikaanse dollars verdiend aan de marathonsport. Vooral de “Tobago Run to the Sea” blijkt een ware toeristische attractie en veroorzaakt grote wedijver onder zowel lokale als buitenlandse marathonlopers. Het is een marathon die gaat over een zeer moeilijke bergroute. De grote naam die steeds weer opdook en furore maakte bij deze marathon is de Trinidadiaan Curtis Cox. Cox werd in 2017 winnaar met een tijd van 03:10:49 en versloeg daarbij marathonlopers uit Ethiopië, Brazilië, Columbia, de Verenigde Staten van Noord Amerika (VS), Jamaica, Canada en Cuba, landen waar de atletieksport heel sterk ontwikkeld is.

Udenhout zegt grote bewondering te hebben voor Cox. “Die man is 50 jaar oud en ik zei tegen mezelf…als hij het kan kan ik het ook.”

Volgens Udenhout is Cox de inspiratie achter zijn marathon carriere. Hij heeft al in een marathon gelopen tegen Cox en van de Trinidadiaan gewonnen. “Ik woonde toen (2013) op Trinidad en was lid van de Trinidad and Tobago Road Runners Club. Hij (Cox) eindigde als tiende en ik op de achtste plaats”, onthult Udenhout met gepaste trots. Zowel hij als Cox waren toen lid van dezelfde atletiekclub.

Aanbod Trinidad

De Trinidadianen hebben Udenhout aangeboden coach te worden voor de jongeren op het Caribische eiland, maar zegt hij:”Ik zei tegen hen dat mijn verlangen was de Surinaamse marathon te winnen”. In 2010 gelukte het hem deze wens waar te maken. Udenhout zegt in de jaren 2009, 2012, 2013 en 2014 tijdelijk zijn verblijf te hebben gehad op Trinidad. Volgens de Surinaamse atleet, die werkzaam is bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), doet hij alles zelf, maar heeft hij tijdens zijn marathoncarrière van diverse individuele sponsors ondersteuning gehad.

“Hetthy Schal, broer Renold en Nading Waldi George”, komt het dankbaar over zijn lippen rollen. Vooral Schal, die werkt bij de douane, heeft Udenhout bijkans 11 jaar lang financieel ondersteund. De atleet zegt te begrijpen dat het in deze tijd financieel zwaar is, maar hij heeft zijn zinnen erop gezet om in 2018 de Trinidad marathon te winnen.

Op zoek naar sponsors

Daarom is hij op zoek naar sponsors, die zijn trip naar Trinidad mogelijk moeten maken.

De Trinidad Marathon wordt op 21 januari 2018 gelopen en Udenhout zegt 2 weken eerder op Trinidad te willen zijn om zich goed voor te bereiden. “Het is moeilijk maar ik geef niet op. Ik blijf trainen”, aldus de vastberaden atleet.

Als winnaar van de Srefidensie marathon kwam hij in 2010 in aanmerking voor een vliegticket, die hij naar zijn zeggen gebruikte om naar het buitenland te vliegen om mee te doen aan een marathon.

Tot nu toe is hij de eerste Surinamer die ons land heeft vertegenwoordigd tijdens een marathon op de Trinidad and Tobago (Trinidad Run to the Sea) en in Nederland tijdens de 37ste NN Marathon Rotterdam. Bij de laatstgenoemde marathon in april 2017 eindigde Udenhout met een bruto tijd van 03:05:07 op de 84ste plaats. Er waren op dit onderdeel in zijn klasse 1659 deelnemers. Overall sloot hij de Rotterdam Marathon af  met een 685ste plek tussen de 13139 deelnemers.

Srefidensi marathon en Bigi Broki Waka

Udenhout eindigde bij de Srefidensi Marathon 2017 tegen de verwachtingen in als eerste Surinamer. Hij was namelijk herstellende van twee operaties, die twijfels hadden doen rijzen over zijn deelname aan de loop over bijkans 42 km. Tegenover leden van de Srefidensi Marathon-commissie had Udenhout voor start van de loop dan ook verklaard, niet te gaan voor de eerste plaats, maar wel om de marathon af te maken. “Naarmate ik liep zag ik dat de andere lopers niet echt getraind hadden, dus dacht ik, dan ga ik ervoor.”

En niet zonder succes. Waren de ogen van de Srefidensie marathoncommissie en het Surinaamse publiek gericht op andere Carlos Feliksdal en Jonathan Baktawar, uiteindelijk werd Uden-hout alias “Rasta” de verrassing. Evenwel moest de Surinamer de top-2 prijzen laten voor marathonlopers uit Frankrijk.

Desondanks was Udenhout tevreden met het resultaat. “Na Gado wroko meki a kon so”. Als onderdeel van de training op de Trinidad Marathon deed hij ook mee aan de 5km snelloop van de Bigi Broki Waka en eindigde hij op de derde plaats, een plek die hem SRD 300 opleverde. Hoewel dit niet voldoende is voor een vliegticket naar Trinidad, zegt Udenhout tevreden te zijn met de prijs.

Know-how over Marathon

Naar zeggen van Udenhout trainde hij voor deelname aan de marathon in etappes en legde afwisselend korte en lange afstanden af. “Bij de marathon gaat het om km maken. Je moet kunnen stappen en dat doe je met intervallen. Je kan alleen succesvol zijn als je goed daarop traint”, houdt de ervaren marathonloper Surinaamse jongeren voor, die belangstelling hebben om met de marathonsport te beginnen. “Vele jongeren zijn geïnteresseerd geraakt heb ik gemerkt. Ik wordt soms gebeld en ze stellen me bepaalde vragen”, aldus Udenhout. Hij benadrukt dat een vast trainingspatroon heel belangrijk is. “Ik heb mezelf gedisciplineerd. Vroeger deed ik voetbal en turnen. Maar bij de marathon gaat het om km maken.” De ervaren atleet uit Coronie stelt dat je stap voor stap moet opbouwen als je een doel voor ogen hebt en noemt lange fietstochten die hij geregeld onderneemt vanuit Paramaribo naar Coronie en van Coronie naar Nickerie. Ook looptrainingen in Coronie en rond het grasplein te Nieuw Nickerie, maken deel uit van de trainingen. “Van zondag tot vrijdag legde ik 300 km af.” Dat alles vormt onderdeel van het trainingsplaatje als voorbereiding op deelname aan het prestigieuze marathon evenement.

Tijden Rotterdam marathon

De organisatoren van de laatstgenoemde marathon hebben de verrichtingen van alle deelnemers minitieus aangegeven, wat bevestigt hoe belangrijk de intervallen zijn, waarover Udenhout sprak. De bijzonderheden zijn in bijgaande tabel te lezen.

Bijzonderheden Rotterdam Marathon

Naam: Guilermo Udenhout

Afstand: NN Marathon Rotterdam

Categorie: M45

Totaal plaats: 685/13139

Categorie plaats: 84/1659

Snelheid: 13,687 km/uur

Bruto tijd: 3:05:07

Netto tijd3: 04:58

Netto tussentijden (verschil)

5 kilometer 19:06 (19:06)

10 kilometer 38:35 (19:29)

15 kilometer 58:46 (20:11)

20 kilometer 1:19:24 (20:38)

Halve marathon 1:24:00

25 kilometer 1:40:43 (21:19)

30 kilometer 2:02:46 (22:03)

35 kilometer 2:27:11 (24:25)

 (DRP)