Ministerie OWT&C wil zwaar transport aanpakken

Het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) wil naar aanleiding van de voorvallen op de Saronbrug en de Jules Wijdenboschbrug, de activiteiten van zwaar transport aanpakken. Het ministerie van OWT&C heeft vanmorgen een commissie geïnstalleerd die moet komen met adviezen over hoe de activiteiten van zwaar transport aan te pakken.

Gisteravond is een tankwagen omgekanteld bij de Jules Wijdenboschbrug. Enkele voertuigen zijn betrokken bij de aanrijding. Er was geruime tijd geen verkeer mogelijk via de brug en er ontstonden enorme files op de Van ‘t Hogerhuysstraat. De brug is gelukkig niet afgesloten zoals dat het geval was bij de Saronbrug, die zeker voor deze week nog gesloten zal zijn.  Voertuigen kunnen voor onbepaalde tijd niet over de Saronbrug die afgelopen maandag is aangereden door een truck. Volgens Raoel Swedo, hoofdvoorlichter OWT&C, zit een steunpilaar los en een deel van de vangrail is beschadigd.

Swedo geeft aan dat bij het geval van de Wijdenboschbrug gisteravond, de tankwagen ongeveer aan de voet van de brug is omgekanteld. Er is gelukkig geen schade aangericht aan de brug. De commissie is vandaag om 10.00u geïnstalleerd op het ministerie en de minister verwacht de komende week al enkele adviezen van deze commissie. In de commissie zitten leden van het Korps Politie Suriname, mensen van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, de wegenautoriteit en leden van de ministeries Handel, Industrie & Transport, OWT&C, en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Volgens Swedo zijn de vangrails van de Wijdenboschbrug sterk genoeg om bij ongevallen een truck tegen te houden. Hij geeft aan dat de brug van hoog naar laag gaat en op een enorme hoogte ligt, waardoor vrachtwagens niet met een enorme snelheid over de brug kunnen. Voorts zegt hij dat mocht een bestuurder de controle verliezen over het stuur, de brug voorzien is van dubbele rails, waartegen de wagen zou aankomen.

Bij calamiteiten waarbij de Wijdenboschbrug toch afgesloten zou moeten worden, geeft Swedo aan dat er snel zou worden overgegaan op watertransport als alternatief voor de bewoners van Commewijne en Marowijne om Paramaribo te bereiken. Swedo zegt verder dat het ministerie in de toekomst toch weer wil overgaan op watertransport, maar dat dit goed geordend moet worden. “Er moet besproken worden welke vaartuigen over het water mogen en er moet ook nagegaan worden als de watertransport alleen zal gelden voor zwaar materieel”, aldus Swedo.

door Priscilla Kia

 

More
articles