Regering bekijkt elke optie voor financiering

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ontkent dat de regering bezig is met een lening voor een bedrag van US-dollar 500 miljoen. “Elke dag krijg ik heel wat opties en voorstellen van zowel de binnenlandse als de internationale markt. Alles wordt goed bekeken waarna er een besluit genomen wordt en

indien het zover is, zal het parlement hiervan ook in kennis worden gesteld”, zei Hoefdraad afgelopen dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA). Mahinder Jogi (VHP) stelde over informatie te beschikken dat de regering hard op weg is nog een  grote lening te nemen. Hoefdraad zei dat mensen stukjes van een verhaal horen en daarvan hun eigen versie maken. Volgens de bewindsman worden alle opties bekeken. Intern wordt nagegaan welke mogelijkheid past binnen het beleid waarna er verdere stappen ondernomen worden. Hoefdraad ontkende ook, dat de staat na aftrek van alle kosten en verplichtingen, maar SRD 12 miljoen overhoudt. De bewindsman gaf aan, dat cijfers uit de begroting niet zomaar opgeteld of afgetrokken kunnen worden. Een land kan volgens hem onmogelijk met SRD 12 miljoen bestuurd worden, daarmee kunnen niet eens de salarissen betaald worden. Hoefdraad wees erop, dat ons land inkomsten blijft genereren en dat er heus veel meer overblijft om het bestuur draaiende te houden. Krishna Mathoera (VHP) stelde eerder, dat wanneer ze alle kosten aftrekt, de regering maar SRD 12 miljoen overhoudt. Ze wilde weten hoe het land verder bestuurd wordt. De bewindsman ging ook in op de noodklok die de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft geluid. Volgens de VES is het begrotingstekort enorm en moet er stevig op de rem getrapt worden. Hoefdraad gaf aan, dat er geen SOS verstuurd hoefde te worden. “Wij hebben alles onder controle op het ministerie en bepalen ook het tempo waarin alles gebeurt. In het verleden zijn er grote tekorten ook netjes afgehandeld en dat zal ook nu het geval zijn.” Hoefdraad ging ook in op de fusie van de staatsbanken. Hij zei dat die nodig is en dat zaken reeds worden uitgewerkt. Hij ziet het niet zitten dat de staat in zo een kleine maatschappij meerdere banken heeft en ziet graag dat de overheid overgaat naar één sterke bank. “Het gaat om een stukje efficiëntie en een bank die haar mannetje kan staan in de financiële wereld”, aldus de minister.