Pansa Group wil ontwikkeling brengen op Brownsweg

De Pansa Group of Companies N.V. heeft gisteren Brownsweg (Brokopondo) bezocht met een roadshow. Bewoners van dit gebied konden zich laten informeren over de machines die het bedrijf zelf produceert, tevens konden ze zich opgeven voor een van de trainingen die het bedrijf biedt. Met de roadshow trekt Pansa Group, ondersteund door het ministerie van Handel, Industrie &n Toerisme, het ministerie van Regionale ontwikkeling (RO) en het Kleine en Middelgrote Ondernemers (KMO) Fonds, door de verschillende districten om ondernemerschap te stimuleren en Surinamers zelfredzaam te maken. Tijdens de roadshow presenteert de Pansa Group haar Mobile ‘TVET & Business Development Center’, die fungeert als een ‘One Stop Window’ en biedt bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met producten en diensten van het bedrijf. Het streven is erop gericht ondernemerschap te stimuleren en productieverhoging tot stand te brengen. De roadshow heeft diversificatie van de economie en exportmogelijkheden tot doel.

Reina Ravales, directeur van Handel en Industrie, zegt blij te zijn met het voornemen van de Pansa Group. Volgens haar heeft de regering zich al lange tijd gericht op handel, waarbij er weinig aandacht besteed werd aan industrie. Maar met het verzoek van de directeur van Pansa Group of Companies, Moreno Pansa, om samen te werken,  wordt aan mensen in de verschillende districten de mogelijkheid geboden om zelf iets te ondernemen. Ze besprak het belang van de verschillende oliën die nu veelgevraagd zijn op de wereldmarkt. De directeur van Handel en Industrie is van mening dat men zich nu moet gaan richten op de verschillende noten, die tot oliën en andere eindproducten verwerkt kunnen worden. Ze merkt op dat deze oliën tegen hoge prijzen verkocht worden in het buitenland, en gezien deze nootsoorten gemakkelijk in Suriname groeien, moeten Surinamers een kans wagen om zelf te produceren voor de buitenlandse markt. Ravales deed een beroep op de bewoners van Brownsweg om verder te kijken dan goud gezien ze van mening is dat het goud dat nu veel geëxploiteerd wordt in het gebied een keer opraakt, daarom raadt zij de mensen aan om zich te verdiepen in een sector waar zij van verzekerd zijn dat ze ieder jaar kunnen produceren. Ook de districtscommissaris (dc) van Brokopondo, Kenya Pansa, denkt dat het voornemen van Pansa Group, daadwerkelijk ontwikkeling teweeg kan brengen in het gebied. Ze riep de mensen op om niet stil te zitten, maar ook gebruik te maken van de mogelijkheden die het KMO Fonds biedt. Het fonds gaat samen met de Pansa Roadshow op stap, om kleine of middelgrote ondernemers te helpen hun onderneming uit te breiden. Ook aan startende ondernemers kan het KMO Fonds een helpende hand bieden. Met de roadshow wil de Pansa group of Companies de Surinaamse jeugd op een aantrekkelijke en speelse manier kennis laten maken met de industriële techniek. Op lange termijn moet dat ertoe leiden dan Surinaamse jongens en meisjes later niet alleen denken aan de gangbare beroepen, maar ook aan technisch beroep of om zelf ondernemer te worden. Moreno Pansa besprak de diverse trainingen die zijn groep aan bedrijven biedt, en sprak vooral de jongeren aan om te allen tijde hoop en geloof te hebben. Hij benadrukte dat afkomst geen invloed moet hebben op persoonlijk succes. Hij hield de jongeren voor dat elke Surinamer, ongeacht zijn of haar afkomst, een succesvolle toekomst kan hebben in dit land.

door Richelle Mac-Nack