ELKE KEER WEER EEN ANDERE DATUM

Alles wat de klok nog steeds slaat, is de koers. Velen willen weten wanneer die koers omlaag gebracht gaat worden en wat uiteindelijk het werkbare niveau zal zijn. Hoewel onwaarschijnlijk, hopen velen dat de glorietijdens van 3,35 voor de US-dollar terugkeren. Echter zien wij dat niet gebeuren, maar het mag in elk geval niet op dit niveau van 7,75 blijven. Hoe realistisch het zal zijn om de koers beneden SRD 6 te krijgen, moet nog blijken, maar alles wat dichtbij 7 ligt, is niet aanvaardbaar. Niemand kan dit nog langer aan, omdat goederen en diensten met de dag ook omhoog schieten. Zolang er op het valutafront geen rust is, zal de situatie onoverzichtelijk blijven. Van de week had de president weer een persconferentie en daarbij beloofde hij dat de kwestie rond de wisselkoers nog steeds zijn volle aandacht heeft. Ook van dit moment maakte hij gebruik om aan te geven, dat nu de economie in 2018 zal aantrekken. Eerst was het eind 2016, dan 2017 en nu 2018. Wij hoorden ook al eerder dat ons land het ergste reeds gehad heeft en dat nu de betere tijden zijn aangebroken. Het staatshoofd legde aan journalisten uit dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad in opdracht van hem, pas nog met Venezuela heeft onderhandeld om zodoende de kosten op energie terug te brengen. Hierdoor kunnen enorme deviezen (US-dollars) worden bespaard. Detailinformatie over het bezoek van de minister, moet hij nog van hem vernemen. “Wij doen er alles aan om uit de precaire situatie te geraken om zodoende de zaak te verlichten. Hierdoor kunnen wij in 2018, wanneer de economie zal oppakken, een stukje voorschot daarop nemen”, aldus de president. Ook tijdens de persconferentie heeft de president niet concreet aangegeven welke maatregelen worden getroffen om van de hoge koersen af te stappen. Kenners beweren dat een koers rond de 6 wel mogelijk moet zijn, maar dan moet een samenhangend en geen zigzag beleid gevoerd worden. Als er niet snel wordt ingegrepen, zal de koers stapvoets omhoog gaan. Wat wij echter denken, is dat de regering de koers rond de huidige hoogten zal houden om later te vertellen dat ze voor stabiliteit heeft gezorgd. Bovendien zijn de belangen groot om lager, dus beneden de 7, te zitten. Zie hier weer een voorbeeld waaruit blijkt dat het volk niet op de eerste plaats staat. De minister van Financiën, oftewel ‘wonderboy’, is vaker in het buitenland om zogenaamd te zoeken naar oplossingen, maar de vele reizen hebben ons land tot nu toe geen goed resultaat opgeleverd. De situatie in het land is te vergelijken met een stuurman of kapitein die met zijn schip op zee is en niet weet welke richting hij moet opgaan. Ondanks de beschikbare instrumenten lukt het hem niet, omdat hij niet weet hoe hij met ze moet omgaan. Dan is de kans op schipbreuk 200 procent aanwezig.