Schietincident in Oost-Suriname

Gisteravond meldde de Franse natuurbeschermingsorganisatie Hurleur de Guyane, een schietincident aan de gemeenschappelijk grens met Suriname. De organisatie, die betrokken is bij de verdediging van het milieu en inheemse mensenrechten, meldde een schietincident waarbij Franse Wayana kapiteins en leden van het Surinaamse leger betrokken waren. Gisteravond was de informatie nog wat onduidelijk, maar vanochtend kwam er meer duidelijkheid over hetgeen zich had afgespeeld.

‘Opgepast! geweld op de Marowijne tegenover Twenke’, was gisteravond de berichtgeving op de Facebookpagina van de bekende milieuorganisatie Hurleur de Guyane. Zij kregen via een anonieme bron melding van een schietincident aan de grens.

Volgens de informant, die anoniem wenste te blijven, bekritiseerden de wayana Kapiteins het gedrag van hun Surinaamse broeders. Volgens de berichtgever zouden Surinaamse militairen samen met een Surinaamse ondernemer en een Braziliaanse goudzoeker actief bezig zijn met goudexploraties in dat gebied en regelmatig de Franse inheemsen afpersen. Dit zou hebben geleid tot een schietincident. Volgens de Franse inheemsen is dit het bewijs van een samenzwering aan de Surinaamse zijde van de grens. Er zouden 50 schoten zijn gelost met AK 47 geweren, was de eerste melding. Niemand raakte gewond.

Het was gisteravond nog moeilijk om informatie te verkrijgen over het incident en de exacte aanleiding ertoe, maar vanmorgen kwam daar meer duidelijkheid in.

Volgens de Franse krant France Guyane, zouden de Franse wayana’s de grens zijn overgestoken om massaal hun beklag te doen bij een militaire post tegenover het betreffende dorp Twenke, enkele kilometers ten zuiden van Anapaike. Maar bij aankomst werden zij terugverwezen naar de Franse oever. “Het gaat om een Frans probleem aan de Franse kant”, was het antwoord dat de Franse inheemsen te horen kregen. Tegen de onwil om het grensprobleem te willen aanpakken, geraakten de gemoederen verhit. De Surinaamse militairen zagen geen andere optie dan schoten te lossen. Hierop vluchtten de wayanas weer naar hun dorp.

Hoewel er geen officiële berichten zijn over afpersing, zijn de Franse inheemsen zich zeer bewust van de bescherming van hun omgeving, dit in tegenstelling tot Surinaamse dorpen die vaker goudactiviteiten tolereren op hun grondgebied. Dit leidt aan de Franse kant vaker tot spanningen, waarbij Braziliaanse en Surinaamse goudzoekers worden weggejaagd door de dorpelingen zelf en met ondersteuning van de Franse gendarmerie. Maar naar verluidt is de gendarmerie tijdelijk afwezig in dat gebied ondanks de toevoeging van meer dan 100 nieuwe rekruten twee maanden geleden.

Dit heeft vaker geleid tot schietincidenten aan de Franse kant tussen dorpsbewoners en garimpeiros. Naar alle waarschijnlijkheid is de maat nu ook vol aan de Marowijne- en Lawarivier. Volgens de Fransen is de grootste ergernis het vervuilen van de rivieren en kreken door goudzoekers, en dit wel omdat de Marowijnerivier een gedeelde rivier is.

Officiële berichten afkomstig van het Nationaal Leger worden nog steeds ingewacht.

More
articles