Rugklachten meest voorkomende aandoening bij mantelzorgers

Fysiotherapeut A. Gajapersad van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), zegt bij de ‘Dag van Mantelzorgers’ dat rugklachten de meest voorkomende aandoening is bij mantelzorgers. Gajapersad zegt dat deze groep vaak ook goede begeleiding nodig heeft. Een mantelzorger kiest niet ervoor om voor mensen met chronische ziekten te zorgen, maar het overkomt hun. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag voor patiënten, meestal familieleden en vrienden, hetgeen vaak veel stress, inspanning en slapeloosheid met zich meebrengt. Het is daarom belangrijk dat zij hun dag goed plannen. De fysiotherapeut gaf in haar presentatie enkele tips mee aan de vijfendertig mantelzorgers die vandaag in de bloemetjes zijn gezet door de Medische Maatschappelijke Dienst (MMD) van het AZP voor het verlenen van belangeloze zorg aan hun medemens.

Enkele belangrijke tips zijn: voldoende rust, hulp vragen waar nodig is en sociale contacten behouden. Volgens Gajapersad hebben de mantelzorgers en de patiënten een emotionele band met elkaar, dat maakt het veel zwaarder. N. Burleson, medisch maatschappelijk medewerkster, zegt dat door de moeilijke situatie in het land, mantelzorgers het steeds moeilijker hebben.

De huidige situatie leert dat mensen hun dierbare niet thuis kunnen houden, omdat de meesten ook naar het werk moeten. De verzekering biedt slechts 1 à 2 uur zorg aan, de zorg voor de rest van de dag is dus niet gegarandeerd. Een mantelzorger moet vaak veel opofferen om deze zorg aan te bieden aan familieleden en/of vrienden. Drs. Christine Luckham zegt dat de groep mantelzorgers trots mag zijn, want hoe moeilijk het ook voor ze is, zij blijven zich toch inzetten voor patiënten met chronische ziekten. Luckham gaf middels een presentatie enkele mogelijke problemen aan waarmee mantelzorgers dagelijks te kampen hebben.

Het is de eerste keer dat deze dag groots wordt georganiseerd en wel in het Auditorium van het AZP. Het ligt in de bedoeling deze dag jaarlijks te organiseren. Van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) kreeg elke mantelzorger een pakket met levensmiddelen en een certificaat.

-door Kimberley Fräser-

 

 

More
articles