DSB sluit eerste halfjaar met fors verlies

De Surinaamsche Bank (DSB) heeft voor het eerste halfjaar van 2016 enorme verliezen geleden. Dat staat op de site van de bank. Gelet op het voorwoord bij de macro-economische beschouwing van Siegmund Proeve, directeur van de bank, is het negatieve resultaat toe te schrijven aan de toegenomen kredietvoorzieningen.

Als gevolg van de depreciatie van de SRD is het balanstotaal in de periode december 2015 tot 30 juni 2016 met ruim 50 procent toegenomen. De verwachtingen voor de rest van dit boekjaar zijn, gelet op de ontwikkelingen gespannen. Enerzijds vanwege de nog steeds niet aangetrokken economie en de oplopende exploitatiekosten, anderzijds zal de bank onder gelijkblijvende omstandigheden naar alle waarschijnlijkheid meer aan de kredietvoorzieningen moeten toevoegen.

In het verlengde daarvan wordt er in het verslag aangegeven dat de directie alle maatregelen zal treffen zodat de negatieve financiële resultaten kunnen worden gemitigeerd. In 2015 had de bank een slecht eerste halfjaar, maar met gezamenlijke inzet is het uiteindelijk jaarresultaat toen toch nog verbeterd. Het wordt een uitdaging die de bank opnieuw zal aanvaarden om in het tweede halfjaar een beter resultaat neer te zetten.

Het jaar 2015 heeft zich vooral door toenemende turbulentie op diverse fronten gekenmerkt. In 2016 nam de economische crisis in hevigheid toe en werd het evident dat de beleidsmakers onvoldoende voorbereid waren om de effecten van de Surinaamse economische teruggang een halt toe te roepen. De inflatie is in de eerste zes maanden van dit jaar sterk toegenomen in samenhang met de verdere verslechtering van de wisselkoers. De 12-maand inflatie was per 30 juni 2016 ruim 63 procent, terwijl het een jaar daarvoor (30 juni 2015) nog ongeveer 5 procent was.

More
articles