Staatsinkomsten vallen enorm tegen

“Anno 2016 is het overduidelijk dat de staatsinkomsten enorm terugvallen. Door allerlei maatregelen en onzekerheden die er gecreëerd zijn door de overheid, is het overduidelijk dat de importen sterk zijn afgenomen. Dit heeft een negatief gevolg voor de Surinaamse economie gelet op het feit dat de belastingmiddelen zijn afgenomen.” Dit zegt VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien aan De West met betrekking tot de uitspraak van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, dat de belasting en de niet-belastingmiddelen van SRD 4.7 miljard naar SRD 4.5 miljard verlaagd zijn.

Gajadien zegt verder dat de niet-belastingmiddelen zijn afgenomen en dat deze situatie zich zal blijven voortzetten ondanks allerlei geweldige voornemens. “Het beleid dat gevoerd wordt, is niet goed.

Men probeert middels verschillende leningen impulsen aan de Surinaamse economie te geven, maar deze zaken zullen helemaal niet bijdragen aan de groei van de economie. Door al deze leningen die tot stand komen door het slechte beleid, zal de Surinaamse economie juist inkrimpen.”

Tijdens de laatste vergadering van De Nationale Assemblee (DNA), gaf Hoefdraad ook aan geschrokken te zijn van het CLAD-onderzoek op de afdeling visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Voor wat dit onderzoek betreft, zei de bewindsman dat er enorm veel geld is geïnd voor vergunningen van de visserij, maar dat het geld nergens te vinden is. In het verlengde daarvan zei Hoefdraad dat dit punt de nodige aandacht geniet en aangepakt zal worden, omdat het om staatsfinanciën gaat. Gajadien zegt dat hij uitkijkt naar de maatregelen van de minister, omdat het vaak genoeg bij woorden blijft. “Ik verwacht niet dat de zaak goed aangepakt zal worden, omdat men vaak genoeg corruptie faciliteert. Elke oproep om de corruptie te bestrijden, is een misleiding. Het is nooit gebleken dat er acties zijn ondernomen om middelen terug te brengen voor de samenleving”. Gajadien zegt dat hij uitkijkt naar de komende DNA-vergaderingen, omdat de minister dan immers verslag zal doen van het CLAD-onderzoek.

-door Ivan Summerville-

 

More
articles