Regionale samenwerking PTC en Braziliaanse instituten

Polytechnische instituten in Brazilië hebben aangegeven samen te willen werken met de Stichting Polytechnic College Suriname (PTC). Het gaat hierbij om Instituto Federal do Amapa (IFAP) en Instituto Federal do Amazonas (IFAM). Dit in navolging van het Memorandum of Understanding (MoU) dat werd getekend tussen het PTC en Instituto Federal Brasileira (IFB). Deze ondertekening vond op woensdag 27 april 2016 plaats tijdens de conferentie van alle federale instituten van Brazilië onder leiding van Conselho Dos Institutos Federais (CONIF). De delegatie van het PTC bestond uit de directeur, Robby Glenn Holband, en de voorzitter van het PTC-bestuur, Ashokkumar Rambali.

Enkele zaken die tot het doel van het MoU behoren, zijn:  Het organiseren van seminars, workshops en andere evenementen met deelname van experts; Portugees taalonderwijs en certificering van de desbetreffende taal; Uitwisseling en stages van studenten door middel van specifieke interactieve programma’s; Gezamenlijke ontwikkeling en uitvoering van lerarenopleiding.

De CONIF is het overkoepelend orgaan van alle polytechnische instituten in Brazilië, welke de bevordering van het ontwikkelingsbeleid van de beroeps- en technologische opleidingen, onderzoek en innovatie voorstaat. Met IFB en IFAM is afgesproken om te starten met pilot uitwisselingsprogramma’s voor docenten en studenten en deze gedurende het proces verder uit te bouwen. IFAP is bereid in de periode van januari en februari 2017 (vakantieperiode in Brazilië) docenten ter beschikking te stellen voor modulenwaar het PTC geen of een tekort aan heeft. IFB ziet graag dat in maart 2017 studenten van het PTC een bezoek brengen aan het instituut voor de verschillende programma’s. De uitwisseling heeft als doel het referentiekader te verbreden door meer ervaring op te doen en door cultuuruitwisseling.

Het IFB is een technologisch instituut voor hoger onderwijs en is gespecialiseerd in wetenschap, techniek en technologie en verschillende soorten technische vakken. Het is ook een instelling voor voortgezet onderwijs gericht op de beroepsopleiding en toegepast wetenschappelijk onderzoek. IFB heeft tot doel de vorming van ethische burgers en professionals. De Surinaamse ambassade in Brazilië heeft de PTCdelegatie opgevangen en begeleid in Brasilia.

More
articles