Jonge generatie negatief over borstvoeding

Borstvoedingsweek van start

De samenleving, maar met name jonge meisjes die een negatief beeld hebben over borstvoeding, moet volgens Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), anders gaan denken. “Je bobi gaat hangen op latere leeftijd of je nu wel of geen borstvoeding geeft”, aldus Geerlings-Simons vandaag in het St. Vincentius Ziekenhuis in verband met de Wereld Borstvoedingsweek, welke vandaag van start is gegaan en tot en met 6 augustus duurt. Geerlings-Simons heeft een aantal zaken ter sprake gebracht over borstvoeding en op welke manier het geven van borstvoeding meer gestimuleerd kan worden. Als het aan DNA-voorzitter lag, zou een moeder na de bevalling de eerste vier maanden thuis moeten zijn met haar baby zodat ze borstvoeding kan geven. Echter moet de situatie betreffende zwangerschapsverlof volgens haar niet alleen bekeken worden via wetgeving, maar er dient ook samenspraak te zijn met de gemeenschap. Als dat niet gebeurt, wordt het veel moeilijker voor moeders, omdat zes weken na de bevalling niet voldoende is. Een positief punt is dat in ziekenhuizen tegenwoordig de instructie wordt gegeven om pasgeboren baby’s alleen borstvoeding te geven.

“Er is een kleine stap gezet in de goede richting. In de komende tien jaar willen we de situatie hebben dat een groot deel van de baby’s borstvoeding krijgt. Het streven is om kinderen zes maanden en ook op oudere leeftijd nog borstvoeding te kunnen geven”, aldus DNA-voorzitter. Geerlings- Simons vindt dat Volksgezondheid meer geld moet investeren in het promoten van borstvoeding. Ze spreekt de hoop uit dat minister Patrick Pengel dit onderwerp opneemt in de begroting van 2017.

Er werd een voorlichtingsvideo vertoond waarvan de boodschap was dat aan tweejarigen nog borstvoeding gegeven kan worden. De overige sprekers waren de algemeen directeur van het ziekenhuis, Manodj Hindori, Marianne Flach, vertegenwoordiger van Unicef, Yitades Gebre van de Paho, minister Pengel, First Lady Ingrid Bouterse-Waldring en tot slot een dankwoord door Georgetina Ellioth, voorzitter van Stibosu.

-door Kimberley Fräser-

More
articles