Minister Dodson blijft in kabinet

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) blijft op zijn post. Had de bewindsman nog vorige week zaterdag zijn ontslag ingediend bij president Desiré Bouterse, hij reageerde gisteren positief toen het staatshoofd hem vroeg om toch aan het werk te blijven. De West verneemt uit betrouwbare kringen dat beiden het erover eens zijn dat het landsbelang prioriteit geniet boven politieke onenigheid.

Dodson had eind vorige week zijn ontslagaanvraag verdedigd als een daad uit moraliteit, nadat Bouterse zijn politieke partij DOE uit de regeringscoalitie had gezet. DOE-voorzitter tevens parlementariër Carl Breeveld, had zich de woede van president Bouterse op de hals gehaald vanwege brieven die hij namens DOE aan de president had gestuurd. Hierin had Breeveld onder meer gesteld dat de partij niet door de regering was geconsulteerd voordat werd besloten een beroep te doen op artikel 148 van de Grondwet. Bouterse ontleent een bevoegdheid aan dat artikel om in te grijpen in de vervolging, indien de staatsveiligheid in gevaar is. Middels dit artikel heeft hij de procureur-generaal geïnstrueerd een einde te maken aan de vervolging van het Decemberstrafproces. Dodson zette samen met alle andere ministers zijn handtekening onder de resolutie die de basis daarvoor vormt, en dat is niet in goede aarde gevallen bij DOE.

De scheur tussen Dodson en Breeveld tekende zich vorige week duidelijk af, nu lijkt de scheiding compleet. Het is meer dan waarschijnlijk dat Dodson uit de partij zal stappen. Veel mensen hadden zien aankomen dat Bouterse, hoewel Dodson zijn portefeuille aanbood, hem toch in zijn re-geerteam zou behouden. Critici speculeerden erop dat de minister zou terugkeren naar de Natio-nale Democratische Partij (NDP) van Bouterse waar hij twintig jaar geleden in zijn studententijd de ideologie van de ‘revolutie’ propageerde. Dodson bevestigde zijn geschiedenis met de NDP tegenover journalisten, maar voegde eraan toe dat hij intussen al jaren bij de DOE is en dat hij zich er thuis voelt. Dodson voerde samen met Breeveld de campagne op weg naar de parlementsverkiezingen van 25 mei 2015. De partij scoorde slechts één zetel, die wordt ingevuld door Breeveld.

More
articles