Surinamers verdachten in verkrachtingszaak Frankrijk

In het Franse Stadje Nior is vanmorgen het proces begonnen tegen acht mannen tussen 22 en 36 jaar, onder wie twee Surinamers. De twee mannen uit Suriname ontkennen elke betrokkenheid bij de groepsverkrachting van een 17-jarig meisje, dat van huis was weggelopen. Het geval deed zich voor in januari 2013. Het verhaal begon op 7 januari 2013. Een moeder begeeft zich naar het commissariaat van het Franse stadje Nior. Haar dochter wordt vermist. Er is al een tijdje spanning tussen moeder en dochter, want de tiener eist meer onafhankelijkheid en zelfstandigheid. En toen op een dag, kwam de 17-jarige na school niet meer thuis.

Twee dagen later wordt het meisje om 05:20 uur op de openbare weg aangetroffen in gezelschap van een van de verdachten. Het gaat om A. Asente, alias ‘Herman’, afkomstig uit Frans-Guyana. Het meisje verklaart dat zij vrijwillig seks heeft gehad met de man. Maar een paar weken later, op 31 januari, komt het slachtoffer terug op haar eerdere verklaringen en vertelt zij aan de politie van Poitiers dat zij slachtoffer is geweest van meervoudige verkrachting.

Het begon na de ontmoeting met Herman. Vergezeld door M. Alentini, alias ‘Paca’, ook uit Frans-Guyana, sleuren ze de vrouw een openbaar toilet in waar ze haar tegen haar wil zouden hebben betast. Ze zouden haar daarbij hebben bedreigd met een gebroken whiskey fles, die tegen haar nek werd gehouden. Na de eerste handelingen zou Herman de vrouw hebben verplicht naar zijn appartement te komen. Daar wordt ze door hem verkracht. Nadien wordt zij gebracht naar een ander appartement van ene N. Asente, daar bevinden zich zes mannen, waaronder de twee Surinamers.  Het meisje wordt daar opnieuw verkracht door vier van deze mannen tussen de 24 en 36 jaar. De Surinamers ontkennen deel te hebben genomen aan de verkrachting. Op 1 februari 2013 is Apensa, Asente opgesloten en zijn hechtenis duurt voort. De anderen zijn voorgeleid, maar zijn hangende het proces in voorlopige vrijheid gesteld.