NL-ambassade had geen registratie bij Decemberzaak

De Militaire Politie (MP) blijkt achteraf gezien niet zo verkeerd te zijn geweest tegen een kleine delegatie van de Nederlandse ambassade, die vrijdag het Decemberproces bijwoonde in het gerechtsgebouw aan de Fred Derbystraat. De leden van delegatie hebben zelf aan de MP laten weten, dat zij een omissie hadden begaan door zich aan te melden zonder een registratie vooraf.

De vertegenwoordigers van de ambassade zouden naar eigen zeggen, de kennisgevingen ter registratie bij de Brigade van de Militaire Politie, in de lokale media hebben gemist. De dienstdoende MP-functionarissen waren in eerste instantie heel streng en hielden voet bij stuk, dat niemand, ook diplomaten, niet naar binnen zouden mogen zonder de vereiste registratie. Nadat de vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade zich bij de MP-functionaris had verontschuldigd voor de omissie, heeft de wacht bewerkstelligd dat de tweekoppige missie, wél naar binnen mocht. Ondertussen is gebleken dat de NL-ambassade zich altijd keurig heeft geregistreerd voor eerdere zittingen in deze zaak. In tegenstelling tot de veronderstelling bij de pers, dat ambassadedelegaties zich eerder niet vooraf registreerden bij de zittingen in deze zaak, blijkt dat sommige ambassades dat toch steeds hebben gedaan. De West publiceerde zaterdag een bericht onder de kop ‘Proces Decemberzaak steeds ‘persoonvriendelijker’’ waarin onder meer ook melding was gemaakt van een weigerachtige houding van de MP tegenover de afvaardiging van de Nederlandse ambassade. De West verzuimde daarbij te vermelden, dat de delegatie uiteindelijk wél is toegelaten en dat zij de zaak ook heeft bijgewoond. De krant vond een interview met de ambassadevertegenwoordigers en de MP over het incident irrelevant en ging af op de eigen waarnemingen ter plekke. De vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade heeft aan de krant laten weten geen weigerachtige houding te hebben ervaren.

Het incident deed zich voor tijdens een gehaal en getrek tussen de MP en journalisten bij de ingang over de toelatingsprocedures voor de pers. Ook laaide daar de discussie opnieuw op of journalisten die zich aan het begin van het proces een (permanente) accreditatie hadden verworven, daar nog aanspraak op konden maken. Ondertussen hebben veel journalisten en mediahuizen, met of zonder accreditatie, besloten voortaan te voldoen aan de voorregistratie, om zo te ontkomen aan tal van misverstanden.

More
articles