De geld Mammon

Een vaak gehoorde uitspraak: ”Hij of zij dient de mammon, hij of zij doet alles voor geld. ”Schouderophalend denk ik dan: ‘ach het zal wel meevallen, er zullen best wel wat mensen rondlopen die sterk zijn en zich niet laten verleiden door geld.’ We kennen allemaal wel de kleine vergrijpen waar mensen voor wat geld een ander bedriegen, bestelen of mishandelen. We kennen de winkeliers die het woord klantenservice niet willen kennen en de klant voor het leveren van een slecht product in zijn vet gaar laten smoren in plaats van de klant tegemoet te komen. Echter de laatste tijd word ik alsmaar geconfronteerd met grotere zaken. Hierbij gaat het niet om de kleine kruimeldief, hier zijn de hoofdrolspelers de mensen in het nette pak, mensen met hoge functies, mensen op vertrouwensposities, mensen die een voorbeeld moeten zijn voor de maatschappij, mensen die we blindelings moeten kunnen vertrouwen. Bij de confrontatie met deze grote zaken, voel ik verbijstering, teleurstelling maar vooral wanhoop omdat ik me afvraag aan welke fatsoenpijlers de mens zich nog kan vastklampen? Ik vraag me steeds meer af, of er wel een mens op deze aarde rondloopt, die zijn principes hoog in het vaandel heeft staan en het hoog wil houden dus zich niet laat verleiden tot omkoping. Mensen voor wie geld geen afgod is. Een greep uit de zware delicten laat zien:

– Agenten in een vertrouwenspositie die zich laten omkopen door criminelen om geheime informatie door te spelen.

– Douaneambtenaren die zich flink laten betalen om drugs het land binnen te smokkelen.

– Rechters die voor enorme bedragen een rechtszaak in duistere banen leiden of bewijsmateriaal laten verdwijnen.

– Een kind dat de bankrekening van zijn stervende moeder leeghaalt, nog voor ze haar laatste adem heeft uitgeblazen.

– De ons allen bekende tjuku, mensen die via hun werk een ander de zogenaamde lange wachttijden willen besparen en grote bedragen afpersen voor hun ‘snelle’ dienstverlening.

– Het geknoei aan de uitlaatgassen van de Volkswagen waar miljoenen in eigen zak ging.

– Het Fifa schandaal waar miljarden mee gemoeid was.

– Medewerkers van de Rabobank die drugsgeld witwassen.

– Mensen die de consument belazeren door paardenvlees te verwerken in rundvlees en woekerwinsten maken.

En zo kan ik blijven doorgaan, om voorbeelden te noemen. Het punt is echter dat we ons moeten realiseren dat geld de afgod is of is geworden van de mens. Ik vraag me af of de mens van nature zo zwak is en zich sowieso door geld laat verleiden. Bestaan er geen mensen meer die vasthouden aan integriteit? Gaat zelfs een mens met hoogstaande principes, als het er op aankomt om een smak geld te verdienen, overstag? Wat is de wortel van dit kwaad? Is het omdat de mensen te weinig verdienen, in vergelijking met de uitgaven voor het levensonderhoud of wordt de mens gedreven door hebzucht? Vroeger had men de intentie en het geduld om met hardwerken een redelijk bestaan op te bouwen. Je was dan trots op hetgeen je met eerlijk werk had bereikt. Kan het zijn dat iedereen vandaag de dag snel in luxe wil baden en er niet hard voor wil werken? Ziet de ene mens dat de ander snel rijk is geworden door middel van frauduleuze handelingen en denkt hij , dat probeer ik ook? (slecht voorbeeld voor de jeugd) Nog een belangrijk item dat hier om de hoek komt kijken, is het geweten. Heeft de mens van nu geen geweten, geen zelfrespect en geen trots? Denkt hij alleen aan zijn eigen voordeel en vergeet hij gemakshalve de gevolgen van zijn daden voor anderen. Waarom is geld belangrijker voor hem dan zijn principes? Zoveel vragen die door mijn hoofd tuimelen.

Er staan altijd mensen klaar om over deze zwakkelingen die zich hebben laten verleiden, te oordelen. We zeggen zo gemakkelijk, ‘ik ben niet als hem of haar, zoiets doe ik niet. ’Het is zo gemakkelijk om te oordelen en te veroordelen als jij zelf nooit aan zo’n verleiding bent blootgesteld, als je nooit dit gewetensdilemma hebt hoeven voeren. Stel daarom jezelf deze vraag: “ Als ik ooit in een situatie terecht kom, waar ik aan de verleiding van de geldmammon wordt blootgesteld, een situatie waarbij ik zal moeten kiezen tussen mijn principes van integriteit, eerlijk en – rechtschapenheid in ere houden of ze loslaten en mij laten overhalen om voor veel geld, mijn principes over boord te gooien. Wat zal op deze vraag mijn antwoord zijn? Een ander hoeft het antwoord op deze vraag niet te horen. Van belang is dat jij aan jezelf deze vraag stelt en aan jezelf een eerlijk antwoord geeft. Zou je overstag gaan of zou je blijven vasthouden aan je principes?

De zwaarste strijd die ooit gestreden werd, wordt en zal worden, is de gewetensstrijd

Aangeboden: Josta Vaseur

More
articles