Veertig procent Surinamers voorstander van eigenrichting

Bijkans veertig procent van de Surinamers is voorstander van eigenrichting, het gaat daarbij om een percentage dat het hoogste is van alle landen in de Americas. Deze opmerkelijke bevinding werd deze week wereldkundig gemaakt door wetenschappers van de Vanderbilt University (USA) in het kader van de Americas Barometer 2014 opiniepeiling die in 27 landen op het westelijk halfrond onder 48.000 respondenten werd verricht. De belangrijkste bevindingen uit het deelrapport ‘Crime, Corruption and Societal Support for Vigilante Justice’ zijn, dat maatschappelijk support voor eigenrichting in 2014 het hoogste niveau haalde in tien jaar tijd en dat Suriname (39,8%), Ecuador (38,9%) en El Salvador (38,3%) de landen zijn waar het meest aanvaard is dat burgers het recht in eigen handen nemen.

Dit fenomeen wordt maatschappelijk het minst geaccepteerd in Brazilië, Bahamas, Uruguay en Venezuela. Onderzoekers van Americas Barometer hebben de geënquêteerde burgers de vraag voorgehouden: In welke mate geef je goedkeuring of afkeuring aan mensen die het recht in eigen hand nemen als de overheid geen criminelen straft? Opvallend daarbij is, dat de resultaten in overeenstemming zijn met het idee dat er meer maatschappelijk draagvlak voor eigenrichting is bij verschuivende niveaus van criminaliteit en corruptie. Misdaad en corruptie onder politiefunctionarissen zijn positief geassocieerd met maatschappelijke ondersteuning voor burgerlijke eigenrichting. Met betrekking tot de bevindingen voor Suriname, zijn die des te opmerkelijk, omdat ons land in de Americas op meerdere categorieën het best (casu quo het minst slechtst) scoort als vraagstukken zoals ‘vertrouwen in de politie’, ‘criminaliteit’ en het ‘justitieel rechtssysteem’ in beschouwing worden genomen.

Voor wat betreft het justitieel apparaat en het criminaliteitsvraagstuk, kan feitelijk gesteld worden dat in perceptie van haar burgers, Suriname het veiligste land is in de Americas. Suriname scoort op afstand bijvoorbeeld het beste met betrekking tot ‘vertrouwen dat het juridisch systeem schuldigen zal bestraffen (67%)’, ‘het vermijden om in eigen buurt  in gevaarlijke zones te lopen (11%)’ en ‘het met buurtbewoners samenspannen vanwege angst voor criminaliteit (5%)’. Aan de respondenten in de Americas is in dit kader ook gevraagd in welke mate ze vertrouwen hebben in de politie. Op een score van 1 op 100, zijn de zonen van Hermandad de beste kameraden van de  Canadezen (67,2), gevolgd door de Surinamers (66,3).

More
articles