STIVASUR voor verantwoord alcoholgebruik

Het voorkomen van aanrijdingen als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Het voorkomen van alcoholgebruik door minderjarigen en het letten op het voeren van een verantwoorde marketing over alcohol. Dit zijn enkele redenen waarom de Stichting Verantwoord Alcohol Gebruik Suriname (STIVASUR) met als voorzitter René Kruijt, vandaag gelanceerd is.
Speciaal hiervoor is Patrick Antoine, vertegenwoordiger van Regional Beverage Alcohol Aliance, naar Suriname gereisd. Hij gaf aan dat het een bijzonder moment voor Suriname is. “ Het is goed als men het slecht en/of overmatig gebruik van alcohol gaat bestrijden”.
Volgens de voorzitter gaat het om zelfregulering om het overmatig gebruik van alcohol te voorkomen. Het blijkt dat zelfs de industrie zich ervan bewust is. Daarom hebben Sranan Biri, Kings Drankenpaleis, de Surinaamse Bier Brouwerij en SAB samen met STIVASUR, de stichting opgericht. Deze ondernemingen hebben elk 5.000 euro ingelegd.
Kruijt geeft aan dat het in het bedrijfsleven niet alleen om winst of overleving van de onderneming gaat, maar ook om met elkaar de maatschappelijke problemen op een verantwoorde wijze op te lossen. Zo gaf hij als tip aan de mannen, dat het verantwoordelijk is om niet meer dan drie glazen alcohol per dag te gebruiken. Aan de vrouwen adviseerde hij om per dag niet meer dan twee glazen te gebruiken. Als men meer drinkt, moet dit veranderd worden.
Voor de stichting is er veel werk aan de winkel om de attitude te gaan veranderen. De voorzitter van de stichting gaf aan dat men in de eerste fase van het project wil gaan werken aan reclame voor de doelgroep 18+. Het blijkt dat volgens de Surinaamse wet, jongeren vanaf 16 jaar alcohol mogen kopen en/of gebruiken. De stichting wil het naar 18+ trekken. Daarnaast ligt het ook in de bedoeling om te gaan kijken hoe van alcoholreclame op een verantwoorde manier gebracht kan worden. In oktober komt men met een reclamecode voor alcoholhoudende dranken en gebruik voor minderjarigen.
Minister Edward Belfort van Justitie en Politie vraagt zich af waarom men alcohol gebruikt. “Is het voor plezier of het stoer doen?” Uiteindelijk heeft men de situatie niet meer in de hand en komt er verslaving bij kijken. Gezinsleden zijn er meestal het slachtoffer van. Dit is de reden waarom Belfort dit project van de stichting ondersteunt.

More
articles