Nabestaanden decemberslachtoffers vragen hervatting

Nabestaanden van de 15 slachtoffers van de Decembermoorden (1982) hebben vandaag, dinsdag 12 mei, via hun advocaat in een beklagschrift bij het Hof van Justitie (HvJ) opnieuw aangedrongen op hervatting van het strafproces. Ze vragen in het beklagschrift aan het Hof om de procureur-generaal specifieke instructies te geven, die moeten leiden tot hervatting van de strafzaak. De raadsman van de nabestaanden van de moorden die vermoedelijk van 7 tot en met 9 december 1982 hebben plaatsgevonden, organiseren morgen, woensdag 13 mei, een persconferentie over deze nieuwe ontwikkeling.

Dan zal onder meer worden ingegaan “op de ondeugdelijke wijze waarop de auditeur-militair volgens de nabestaanden zijn vervolgingstaak heeft vervuld en op de aan de procureur-generaal te geven specifieke instructies.”

Het strafproces dat in 2007 bij de Krijgsraad was begonnen, belandde in 2012 op een zijspoor, nadat De Nationale Assemblee (DNA) de Amnestiewet uit 1992 zodanig had aangepast, dat de verdachten van de Decembermoorden rechten daaraan menen te ontlenen. Het gevolg is dat de zaak tegen hoofdverdachte president Desire Bouterse en vierentwintig anderen sindsdien niet meer is opgeschoten.

De nabestaanden doen in het persbericht als volgt verslag:

“Op 15 maart 2000 hebben nabestaanden van de op 7, 8 en/of 9 december 1982 te Fort Zeelandia vermoorde 15 mannen zich tot het Hof van Justitie gericht, met het verzoek de procureur-generaal te bevelen om Desiré Delano Bouterse en anderen te vervolgen als verdachten van de zogenoemde 8 Decembermoorden.

Bij beschikkingen van 31 oktober 2000 heeft het Hof van Justitie de nabestaanden ontvankelijk verklaard en de Procureur-Generaal bevolen tegen de verdachten een strafrechtelijke vervolging in te stellen.

De nabestaanden zijn van oordeel dat het Openbaar Ministerie in de persoon van de Auditeur-Militair de afgelopen jaren zich niet op deugdelijke wijze van zijn vervolgingstaak heeft gekweten en daarbij ernstige misslagen heeft begaan.

Mede als gevolg daarvan is de vervolging van de verdachten sinds 11 mei 2012 geschorst en is de behandeling ter terechtzitting van de strafzaak tegen de verdachte Ritfeld op 2 april 2015 voor een jaar uitgesteld.

De nabestaanden hebben zich daarom hedenochtend wederom met een beklagschrift tot het Hof van Justitie gericht met het verzoek aan de Procureur-General “specifieke instructies” te geven, die ertoe moeten leiden dat de vervolging tegen alle 8 december verdachten zo spoedig mogelijk wordt hervat.

Aanstaande donderdag 14 mei 2015 om 09:00 uur zullen de gemachtigden van de nabestaanden in Theater Unique een persconferentie beleggen, waarbij nader zal worden ingegaan op de misslagen van de Auditeur-Militair en de specifieke instructies welke volgens de nabestaanden door het Hof van Justitie aan de Procureur-generaal gegeven moeten worden.”

More
articles