Keerpunt

TRUMP EN HARRIS DEBAT IN CONTEXT

De accenten en de momenten in het presidentieel debat van de Verenigde Staten van Amerika onderstrepen het verschil in generatie, temperament en strategie tussen de twee kandidaten. Trumps campagne is de eeuwige campagne van een straatvechter en iemand die voortdurend omhoog klimt tegen iedere prijs. Zowel zijn presidentschap als de periode erna, hebben nooit geheel duidelijk getoond of hij interesse heeft in regeren, of gewoon in de maximale naamsbekendheid voor zichzelf.

Read More »

SYMPTOOMBESTRIJDING MET PAARSE INKT

in 2020 al had de NDP de oplossing voor het pijnpunt dat minister Ramadhin van Volksgezondheid bij zijn terugkeer naar Suriname tijdens een persconferentie benoemde: een Raamwet Volksgezondheid. Volgens de toelichting bij die initiatiefwet van Simons en Abdoel, luidde dat pijnpunt zoiets als: ‘Een sturende marktwerking in de gezondheidszorg leidt er uiteindelijk toe dat van het verlenen van zorg een verdienmodel wordt gemaakt, waarbij het recht van elke ingezetene op goede en betaalbare zorg niet meer voorop staat.’

Read More »

SYSTEMATISCHE CONTROLE NOG ALTIJD VEREIST BIJ OVERHEIDSUITGAVEN

Het blijft zorgwekkend dat ondanks jarenlange beloftes van transparantie en goed bestuur, de controle op overheidsuitgaven nog steeds te wensen overlaat. Overheidsmiddelen die bedoeld zijn om het welzijn van de samenleving te verbeteren, worden vaak op een dubieuze manier besteed, zonder de nodige verantwoording af te leggen.

Read More »

DISTRICT MAROWIJNE IS HOSSELREGIO

Sinds het vertrek van BHP Billiton en de LLC Suralco uit Marowijne en de sluiting van de Coermotibo-mijn, is er sprake van een verdere verergering van de werkgelegenheid in Marowijne. De strijd in het binnenland, die vanaf midden 1986 duurde tot 1991, heeft veel vernietiging in het oosten van ons land tot gevolg gehad en ook het enthousiasme er wederom te gaan investeren, behoorlijk doen afnemen. Het vertrek van de Suralco uit het gebied, betekende enkel de dolkstreek voor het bauxietstadje Moengo.

Read More »

GOUDROOF MYSTIEK – DEEL 2 ANTWOORDEN OP FUNDAMENTELE VRAGEN

In het vorige artikel: ‘Schreeuwers van Pan American-case weten kennelijk niet het verschil tussen USD 8 miljoen en USD 8 miljard’, 17 augustus 2024 https://www.srherald.com/ingezonden/2024/08/17/schreeuwers-van-pan-american-case-weten-kennelijk-niet-het-verschil-tussen-us-8-miljoen-en-us-8-miljard/ heb ik het gehad over de aantijging van de NL diaspora Anand Bihari die beweerde, dat er ‘goudroof’ in en benadeling van Suriname heeft plaatsgevonden voor ongeveer USD 8 miljard. Kan het waar zijn? Hoe gaan wij weten of dit überhaupt waar kan zijn? Wij moeten een aantal basisvragen zien te beantwoorden. Ik heb in dat artikel een aanzet gegeven voor de mensen in Suriname om antwoorden te zoeken op een aantal brandende vragen die opkomen door die aantijgingen van Bihari.

Read More »

WATERLEVERANCIERS LICHTEN DE BOEL OP

De SWM heeft op verschillende momenten, op een ongebruikelijke wijze voor bekendmakingen, Facebook gebruikt om te vertellen, wat de verbruiker op zijn of haar aansluitingen te wachten staat. Dit heeft als gevolg gehad dat huishoudens dagenlang zonder water hebben kunnen rondkomen.

Read More »

WAREN VAKBONDSACTIES WATER NAAR ZEE DRAGEN?

De regering en Ravaksur Plus hebben afgelopen week een overeenkomst getekend naar aanleiding van de loononderhandelingen die de afgelopen zes maanden zijn gevoerd. Per 1 juli is de verhoging op het loon 15 procent. Op 1 januari komt 5 procent verhoging erbij. De koopkrachtversterking van SRD 3.500 netto, wordt in het salaris geïncorporeerd per 1 januari, na de verhoging van de 5 procent.

Read More »

BELADEN BAGAGE VAN SLM-VRACHT

SLM Cargo heeft jarenlang het licht in de cockpit aan gehouden, terwijl passagiersvervoer verlieslatend was. Ieders versie van het herstelplan voor de SLM-groep is altijd uitgegaan van de kasstromen en winstgevendheid van dit bedrijfsonderdeel. Maar ook voorbij de cijfertjes, heeft de groep een reputatie van no-nonsense executie, zakelijke afhandeling en professionaliteit. De leiding is er wat jonger, wat dynamischer en heeft zich altijd verzet tegen de slijmerige tentakels van partijpolitiek.

Read More »

POLITIEKE BEMOEIENIS NEKT GRASSALCO

De recente uitspraken van Wesley Rozenhout, president-directeur van het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco, werpen een verontrustend licht op de problematische relatie tussen de overheid en staatsbedrijven in Suriname. Zijn opmerking dat de behandeling van Grassalco “meer dan stiefmoederlijk” is, wijst op een diepgeworteld probleem van inconsistentie en gebrek aan steun van de regering. Grassalco, een bedrijf dat volgens Rozenhout al verder had moeten zijn in zijn ontwikkeling, wordt beperkt doordat het geen toegang heeft tot zijn eigen verdiende middelen.

Read More »

ATOMPAI, TEGENHANGER VAN SANTOKHI

Poetini Atompai is zich aan het ontwikkelen tot oppositieleider. Terwijl de Groene Adel nog moet wennen aan de stijl en het idee van hem en Poki in de voorhoede van een NPS die meer lijkt op de grassroots beweging van 1963 dan op de wetenschappelijke beleidsmachine van 2005, verovert Atompai wijk na wijk, telefoonscherm na telefoonscherm en bond na bond, met daadkracht, strategie en een fingerspitzengefühl voor wat het volk wil horen.

Read More »

SPIEGELTJE SPIEGELTJE AAN DE WAND

De VHP van 2020 was een VHP van data, cijfers en analyse. Hoe meer informatie over Suriname bekend was, hoe beter. Hoe breder het nieuws over Suriname circuleerde, hoe beter. Er was geen hoek van de economie, waar een schijnwerper en een vergrootglas niet de beste vriend van de partij waren.

Read More »

DE BELOOFDE CORANTIJNBRUG

Wanneer wij als Surinamers neerstrijken in Georgetown, begroet ons allereerst een ‘One Guyana’ kaart ons. In herkenbare kleuren groet een storend gedeelte van ons Suriname op de kaart, ieder van ons. Wij vragen ons dan af: hoe lopen onze regeringsleiders daar kalmpjes aan voorbij en hoe voelen zij zich?

Read More »

WELK CIJFER KRIJGEN CHAN EN BRAVO?

Het laatste kwartaal is aangebroken voor de opperhoofden. Hoewel het volk vaak aangesproken wordt als het kind in de vergelijking, zijn het toch echt de papa’s en de mama’s van de landsdienaren in een democratie. Geen kroon, geen tooi en geen buitenlandse reis kunnen verandering brengen in het feit dat politici er zijn om dat volk te dienen. Hoe lang ze u ook laten roepen in de zon tijdens het protest of aan de kant drukken met loeiende sirenes, men staat niet boven u. Integendeel, men behoort voor u te werken.

Read More »

STAKINGEN BRENGEN ZORG VERDER NAAR DE VERDOEMENIS?

Het personeel van de verschillende ziekenhuisinstellingen is al enige tijd in actie. Het zou gaan om looncorrecties en het wegtrekken van zorgpersoneel, met als gevolg een enorme werkdruk. Door de bonden is tal van keren gesproken over deze punten, echter vanwege de regering wordt er niet gereageerd op de noodkreet van deze groep. Acties nemen nu vormen aan, waaruit voortvloeit dat afdelingen moeten sluiten of dat patiënten naar huis moeten worden gestuurd. Al deze zaken brengen de zorg verder naar de verdoemenis.  

Read More »

RAVAKSUR NEEMT EIGEN BESLISSINGEN?

Afgelopen week werd bekend dat Ravaksur en de regering, een overeenkomst hebben bereikt inhoudende een 20 procent loonsverhoging voor ambtenaren en wel in sa-menhang met de koopkrachtversterking. Echter zal deze goedkeuring pas in januari ingaan. Ook is gebleken dat de meeste bonden, aangesloten bij deze vakcentrale, het niet eens zijn met dit be-sluit. Volgens hen is er op geen enkele manier teruggekoppeld door voorzitter Miskin!

Read More »

ALWEER EEN OLIEPROBLEEM VOOR JUSPOL?

Afgelopen week werd door Roy Boedhoe Enterprises wederom kenbaar gemaakt, dat het bijtanken van voertuigen die vallen onder het ministerie van Justitie en Politie, niet meer mogelijk zou zijn. Dit met alle gevolgen van dien. Voertuigen van het Korps Politie Suriname (KPS) die niet kunnen uitrijden, waardoor er geen patrouilles kunnen worden uitgevoerd. Ook de brandweer voelde de benauwdheid van deze maatregel, want ook hij kon niet in voldoende mate worden voorzien van brandstof.

Read More »

DE PORTEMONNEE

We hebben allemaal wel een portemonnee om onze penningen die op dag-, week- en of maandbasis zijn verdiend. De een heeft een hele mooie  en luxe portemonnee van leer en merk om zich voornamer voor te doen dan noodzakelijk, de ander bezit een dof uitziend en versleten exemplaar, omdat  het object slechts als opbergruimte van contant geld dienst moet doen.

Read More »

WIE IS VERANTWOORDELIJK VOOR ONZE ZORG?

Minister Amar Ramadhin is de eindverantwoordelijke voor de zorg in Suriname. Minister Ramadhin is voor meer dan twee derde de eindverantwoordelijke voor de ziekenhuizen in Suriname. Hij kiest de media om pootafdrukjes van mieren te benoemen, terwijl de vos in het henhuis zit met een volle maag en veertjes aan zijn snuit. Ramadhin is een meester in het stroman argument.

Read More »

NURMOHAMED MOET ZIJN EIGEN BOONTJES DOPPEN

Spijkers op laag water zoeken is risicovol. Als het water laag is, omdat er tijd overheen gegaan is, kunnen de spijkers roestig zijn. Ze kunnen in modderige ondergrond liggen. En je kunt je aan een van die spijkers prikken. De storm waarin minister Nurmohamed terechtgekomen is, heeft veel factoren en elementen, maar hij is nu genoodzaakt zijn eigen boontjes te doppen.

Read More »

SLM NA 62 JAAR NOG STEEDS AFHANKELIJK VAN SUBSIDIE

Hoewel regeringsleiders en de directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) beweren dat de maatschappij vooruitgang boekt, is de werkelijkheid veel somberder.
Ondanks de inzet van twee vliegtuigen op regionale routes en een recent gehuurd toestel voor de Mid-Atlantische route, blijven de fundamentele problemen van de SLM onopgelost. We stellen daarmee, dat er tot op heden geen jaarverslag is gepubliceerd en wij vragen ons af of de accountant er wel uit zal komen.

Read More »