Keerpunt
25 MEI 2025 EN DE CRIMINELE INFILTRATIE
Suriname is op weg naar de verkiezingen van 25 mei 2025. De Surinaamse kiezer zal in de gelegenheid gesteld worden om via een gewijzigd kiesstelsel, een nieuwe regering aan te wijzen. Naar de mening van Keerpunt, zullen we ook na mei 2025, wederom te maken krijgen met een coalitiekabinet, bestaande uit zeker drie partijen die voldoende zetels hebben weten te behalen voor De Nationale Assemblee, en tot een goed regeerakkoord zullen hebben weten te komen. Naar onze mening, zal geen enkele partij meer dan 26 zetels halen.
UNIFORME LOONSVERHOGING LAF EN DOM
Uitgerekend in een verkiezingsjaar mag er meer verwacht worden van onze politieke partijen. Blind opportunisme en angsthazerij voeren de boventoon bij de opstelling van oppositie en coalitie, wanneer het gaat om hun houding ten aanzien van loonsverhoging voor landsdienaren.
MEDIARAAD ALS MUILKORF?
Regeren met de media als zangkoor in plaats van als waakhond, lijkt voor iedere machthebber aantrekkelijk. Wanneer de waakhond zich schor blaft, is het de uitzonderlijke bestuurder die de spiegel pakt en het eigen leiderschap betracht. Het is veel verleidelijker om met een hondenbrokje in de ene hand en een muilkorf in de andere hand, het beestje aan de leiband te krijgen.
DEA IS WATCHING US
De Drug Enforcement Administration (DEA) heeft al jaren haar aandacht gericht op Suriname en Guyana, niet alleen vanwege de opkomende olie- en gasindustrie in deze landen, maar grotendeels omdat ons land en buurland Guyana, reeds jaren actief worden ingezet als drugsdoorvoerland. De DEA is bezorgd over de mogelijke gevolgen van de drugshandel en andere criminele activiteiten in de regio.
FID BINNENKORT VERWACHT?
De recente aankondiging van Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies, over het versnellen van de ontwikkeling van het Blok 58-project voor de kust van Suriname, roept naar onze mening, enkele kritische vragen op. Pouyanné onthulde tijdens een Earnings Call, dat het project een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan de kasstroom van het bedrijf, hetgeen op het eerste gezicht een positieve ontwikkeling lijkt. Echter, het is zorgwekkend, want wij verwachten dan vanuit de overheid dat alle plannen voor een ‘welvaartsfonds’ wel in place moeten zijn, want het mag niet gebeuren dat een groot deel van de olie-inkomsten naar de Surinaamse regering zou gaan, zonder dat er voldoende aandacht lijkt te zijn voor de langetermijnplanning voor het land en zijn bevolking.
DE SCHANDALEN DOOFPOT
Al in september 2020 maakte toenmalig procureur-generaal Baidjnath Panday zich sterk voor een anti-corruptie unit bij het Openbaar Ministerie die de veelheid aan corruptiezaken slagvaardig en specialistisch moest gaan aanpakken. De president verzuimde niet om dit destijds in te kleuren als “het geld halen bij degene die het gestolen heeft”.
GROTE GROEP ZWEVENDE KIEZERS
Politiek is in Suriname altijd het gesprek van de dag. Desondanks is er maar een handjevol kiezers, diep verbonden aan een politieke partij. Je kunt vandaag de grootste zijn en morgen moeite hebben je partijcentrum te vullen. Sociale media is olie op dat vuur.
INHEEMSE EN TRIBALE GEMEENSCHAPPEN CONTINU VERGETEN
Het is onaanvaardbaar dat de conceptwet voor Collectieve Rechten van Inheemse en Tribale Volken, steeds opnieuw wordt vertraagd en gewijzigd door het parlement, zonder respect voor de betrokken gemeenschappen. Het voortdurende uitstel en de recente eenzijdige aanpassingen aan de wet, zoals bevestigd door de recente gran krutu, illustreren een verontrustende neiging tot uitstel en gebrek aan daadwerkelijke betrokkenheid bij de inheemse en tribale volken.
BRAIN DRAIN WERKLOOSHEID EN GASTARBEIDERS
We worden er dagelijks mee geconfronteerd: berichten over het fenomeen brain drain binnen overheidsinstanties en ook bij de particuliere sector. Werkers die er schoon genoeg van hebben en besluiten, een andere baan te gaan zoeken, of naar het buitenland vertrekken. Alleen of met het hele gezin verlaten zij de werkgever in de publieke of particuliere sector. Maar lang niet altijd kiest men ervoor naar het buitenland te gaan voor een beter bestaan. Men kijkt eerst lokaal of er ander emplooi is, waar het loon een stuk hoger ligt.
OVERAL TER WERELD WEGBARRICADES VOOR PROTESTEN
Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie, heeft kort geleden gezegd, dat wegbarricades tijdens protesten niet zullen worden getolereerd en dat er hardhandig zal worden opgetreden door de veiligheidsdiensten. Dus de minister wil zeggen dat de personen die recentelijk de wegkruising nabij Nieuwe Haven bezet hielden, hardhandig zullen optreden tegen burgers die aandacht vragen van de regering voor hun problemen?
ZAL SURINAME STRAKS 30 BEDRIJVEN MINDER HEBBEN?
Om meer geld te besparen, zal de regering instellingen, die gelijk zijn aan parastatale bedrijven, sluiten. Er is een inventarisatie gemaakt en het rapport ligt al klaar. Het is gebleken, dat er in totaal 163 parastatale bedrijven en staatsinstellingen zijn. Dertig van deze bedrijven en staatsinstellingen zullen afgestoten worden. Dit bevestigde minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. Dat wil zeggen dat wij binnenkort 30 bedrijven minder zullen hebben, want men heeft niets gedaan met deze bedrijven om ze zelfstandig te laten draaien.
WITWASSENDE KAPITALISTEN BEPALEN DE KOERS
De stijging van de wisselkoersen wordt nauwlettend in de gaten gehouden door zowel het ministerie van Financiën en Planning als de Centrale Bank van Suriname. Er zal ingegrepen worden om de koers in bedwang te houden. De gemeenschap hoeft zich verder geen zorgen te maken over deze ontwikkeling. Dit zei minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning tijdens een persconferentie van de regering.
WATERPROBLEEM OOK IN PARMARIBO ONGEWIJZIGD
Het waterprobleem dat deze week nog ernstigere vormen heeft aangenomen in Albina, blijkt zelfs in Paramaribo nog te gelden. Dit ook na een persconferentie vanwege de leiding van de SWM, waarbij werd gesteld dat dit probleem tot het verleden zou behoren. De lage waterdruk op bepaalde dagen, waardoor zelfs duro tanks leeglopen, spreekt boekdelen.
ORANJE VERSUS PAARS, GEEL EN GROEN HUPPELEN ERACHTERAAN
De verhoging van de waarborgsom is ongedaan gemaakt. Het kiesstelsel is gewijzigd. Alles zou moeten wijzen op een wijd open politiek speelveld. En de paddenstoelen rijzen werkelijk uit de grond. Maar niet door middel van grote bijeenkomsten of huis-aan-huis campagnes. Niet met wetenschappelijke bureaus of door markante toespraken. Kortom, de kans dat de Verlichtende Verlosser zal opstaan en ten hemel zal stijgen, vanuit de sandalen van de nieuwe partijtjes, is in 2025 ongeveer even groot als een gouden Olympische medaille voor een Surinaamse sporter.
MONUMENTENWET VERSUS CULTUURBARBAREN ZONDER GELD
De geplande sloop van het poortgebouw aan de Mgr. Wulfinghstraat vormt een directe bedreiging voor het behoud van het cultureel erfgoed in Paramaribo. Dit gebouw, dat zich in de historische binnenstad bevindt en de status van beschermd monument heeft, vereist naar onze mening zorgvuldig beheer en bescherming.
IEDEREEN VECHT MET SZF
In een bekendmaking van 19 augustus heeft het ministerie van Defensie meegedeeld aan zijn personeel, dat het Staatsziekenfonds (SZF) heeft beslist om voor de strijdkrachten niet verder te gaan dan de basiszorg. In de brief stond dat veteranen, gepensioneerden, defensiepersoneel en militairen in actieve dienst, zich als zij zich kwalificeren, zullen moeten wenden tot het Militair Hospitaal en voorlopig niet in aanmerking komen voor verdergaande zorg.
WET OP DE JAARREKENING NIET VAN TOEPASSING OP STAATSBEDRIJVEN?
Onlangs publiceerde de Centrale Bank van Suriname de jaarrekening over het jaar 2021, maar we leven in het jaar 2024 en dat is al zo goed als voorbij. Het Algemeen Pensioenfonds komt niet voorbij 2018. Telesur ook niet. EBS ook niet, maar als de directeur op nationale televisie een gerenommeerd accountantsrapport in de prullenbak wil gooien, is dat ook iets waarvan wij opkijken.
STAATSOLIE ZAL USD 1.8 MILJARD INVESTEREN IN BLOK 58
Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, bevestigt tegenover OilNow, de toewijding om in Blok 58 te participeren voor de volle 20 procent. Het blijft niet alleen bij beloften. In het jaarverslag is dit zwart op wit in het vooruitzicht gesteld. Intern en extern wordt behoorlijk geïnvesteerd en de juiste teamleden in stelling gebracht om een financiering van deze orde tot een succesvolle realisatie te brengen.
ZIJN WE DE SKALIANS VERGETEN?
Skalians zijn onder de Surinaamse wetgeving niet alleen illegaal, ze zijn een onmogelijkheid. Onze goudsector, op papier, geloof het of niet, is redelijk gereguleerd, als we naar de elementen van de regels zouden kijken. Is het plaatsgebonden? Ja. Is er een toezichthouder? Ja, meerdere zelfs. Moet er aan de staat afgedragen worden? Ja, op meerdere manieren. Zijn er milieubeperkingen? Ja.
EBS-TOEZICHT VERSCHERPT
Leo Brunswijk hield een persconferentie om de samenleving te informeren over uitdagingen die de EBS ervaart met de energielevering op Albina. Er schijnt een situatie te zijn ontstaan van bijna dagelijkse onderbrekingen, in verband met uitdagingen qua productie en capaciteit. De directie heeft erkend aan ‘loadshedding’ te doen. In andere landen waar stroomonderbreking plaatsvindt, doet men vooraf mededelingen, zodat abonnees voorzieningen kunnen treffen om onnodige schade aan hun apparatuur te voorkomen en voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals tijdig opladen of het doen van bepaalde werkzaamheden.
TRUMP EN HARRIS DEBAT IN CONTEXT
De accenten en de momenten in het presidentieel debat van de Verenigde Staten van Amerika onderstrepen het verschil in generatie, temperament en strategie tussen de twee kandidaten. Trumps campagne is de eeuwige campagne van een straatvechter en iemand die voortdurend omhoog klimt tegen iedere prijs. Zowel zijn presidentschap als de periode erna, hebben nooit geheel duidelijk getoond of hij interesse heeft in regeren, of gewoon in de maximale naamsbekendheid voor zichzelf.