Keerpunt
DUUR DRINKWATER UIT DE TANKWAGEN
De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) is niet in staat gewoon water via de bestaande leidingen aan haar klanten te leveren. Wat ze wél doet is water verkopen voor een hoger tarief aan sjacheraars die over tankwagens beschikken en eventjes aan huis je durotank komen vullen.
VUILSMETERIJ OP ZIJN BEST NAAR DE VERKIEZINGEN!
Op weg naar de algemene verkiezingen van 25 mei 2025 merken we dat partijleden boeken openen over anderen. Recent was het de vicepresident die de gewezen minister van Grondbeleid en Bosbeheer(GBB) waarschuwde geen campagne ten koste van hem te voeren. Volgens hem zou hij een dossier thuis hebben liggen over de ex-minister.
NPS KOORDDANS BESTUUR
‘Wie wil de NPS zijn?’ is de vraag die het bestuur deze avonden wakker moet houden. Twintig jaar na de laatste verkiezingsoverwinning en twintig jaar in een woestijn zonder bestuursverantwoordelijkheid, een korte oase van amper drie jaren in de ju-nior rol daargelaten.
OP WATER GESCHREVEN
Op 26 september 2024 hield de ABOP een spoed persconferentie en het was een smakelijk stukje politiek theater. De samenwerking die in juni 2024 door de NDP werd aangekondigd tijdens een heel vergelijkbare tentoonstelling, is vrijwel met haar en huid overgenomen door Ronnie Brunswijk en de zijnen. Nieuw Suriname, PDO, Nieuwe Stijl KTPI en “Groep Djojo” (Soeparmin Djojobesari) hebben zich samen met BRAVO op papier gecommitteerd
DE VALSE LOKROEP VAN PAARS
Vanaf het podium van OCER heeft NDP-voorzitter Jenny Simons de bekende referering van de NDP herhaald: de partij gaat met corruptie en hebzucht afrekenen. Keerpunt zou Simons tekort doen, als wij haar een NDP’er van het eerste uur zouden noemen. Zij was al sympathisant van de revo-gedachte voordat de partij het levenslicht zag of de kraamkamer bereikte.
STIK MET JE WATERPROBLEEM
Het wordt steeds erger met de waterleveringen van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, aan personen en instanties in Paramaribo en Wanica. Het regent steeds meer klachten van klanten van de SWM, die al weken geen of nauwelijks water uit de kraan krijgen.
KAALKAPPERIJ GAAT RUSTIG DOOR
Houtconcessies à la dol verstrekken aan buitenlanders heeft grote kaalkap tot gevolg. Maar onze lokale ondernemers werken hard mee om er zelf veel beter van te worden.
NOG STEEDS OP WEG NAAR TRANSPARANT BESTUUR
In het jaar 2021 werd een workshop georganiseerd: “NAAR TRANSPARANT BESTUUR”. Keerpunt heeft onlangs dit document met veel belangstelling gelezen, want naar aanleiding hiervan gaven een zeer bekende accountant en anderen presentaties in DNA die hebben geleid tot enkele concrete voorstellen, maar deze zijn naar onze mening niet zonder kritische opmerkingen die wij toch nader willen bekijken.
STROOMVOORZIENING ALBINA POLITIEKE SPEELBAL
De onthullingen van het lid van de raad van commissarissen, Samuel Mehairdjan, over hoe Leo Brunswijk en zijn collega directieleden leiding geven aan de EBS, waren een doeltreffend en verfrissend moment van transparantie. Hij legde de vinger op de zere plek door er aandacht voor te vragen dat zowel jaarcijfers als een begroting ontbraken.
WELKE PRIJZEN ZIJN GEZAKT IN DE WINKEL?
President Santokhi gaf afgelopen week tijdens zijn jaarrede in DNA te kennen, dat er een daling in de winkelprijzen te merken is. Dit ondanks de uitdagingen waarmee de regering te kampen heeft!
AIRPORT TAX FIASCO
Als aandeelhouder en toezichthouder van zowel SLM als Luchthavenbeheer is de staat Suriname met het dossier luchthavenbelasting aan het struikelen en hinken. Luchthavenbelasting en fees behoren een geruisloos, subtiel, ongemerkt korreltje te zijn, dat bij reizigers meegepikt wordt. De regering heeft tot uitdrukking gebracht toerisme tot bloei te willen brengen, Suriname open for business te stellen en tot een hub te maken voor internationaal personenverkeer.
FID EEN BRON VAN ZORG
De onlangs getekende Final Investment Decision (FID) van TotalEnergies voor de offshore olieproductie in Block 58 wordt door velen gezien als een mijlpaal voor Suriname, maar er zijn serieuze redenen om dit besluit met grote voorzichtigheid te benaderen.
BRAVO AAN DE BEURT
De massameeting van de ABOP en diens nieuwe satellietpartij en personen in het AK-stadion op zaterdag 28 september 2024 was een moksi patu van ongeveer alles wat men geleerd heeft van politieke voorgangers. Het stadion werd gevuld door een publiek dat net het hoofd boven water kan houden en een zaterdag uitje n’nyan dringi anga prisiri niet aan zich voorbij gaat laten gaan als de bus hun voor de deur ophaalt en afzet.
DE POLITIEKE FINALE
De tijd van groener gras en grotere beloften is aangebroken. Als komende week de jaarrede uitgesproken wordt, is het startschot gegeven voor een laatste vergaderperiode van onze nationale assemblee in deze samenstelling. Een laatste ronde aan politieke beschouwingen van dit kabinet. Politieke debatten, formeel en informeel en een campagnestrijd in de wijken en dorpen. In maart worden de kieslijsten ingediend en loopt het IMF-programma ten einde. En in mei is het woord aan de kiezer.
A NO MI
In de huidige politieke strijd heeft de PALU recentelijk gereageerd op de beschuldigingen van Ramnandanlal, die stelt dat Suriname tussen 2010 en 2015 werd “kapotgemaakt” onder het beleid van Bouterse-II. Ramnandanlals uitspraken worden in de media breed uitgemeten, maar PALU stelt dat deze beweringen niet volledig accuraat zijn. Ramnandanlal heeft recentelijk gesuggereerd dat de economische problemen in Suriname zijn veroorzaakt door beleid uit de periode van Bouterse II, waarbij hij de Centrale Bankverslagen van 2015 aanhaalt als bewijs van de verwoestende impact van die regering.
WISSELKOERS OP DREEF
De wisselkoersen voor zowel de euro als de US-dollar zijn in beweging, na een indrukwekkende periode van rust. Na een paar weken van een onrustige cambiokoers heeft nu ook de douanekoers een vlucht omhoog genomen.
POLITIEK BIEDT PLATFORM AAN CRIMINELEN?
De afgelopen maanden werd de gemeenschap vaker geconfronteerd met video’s die viraal gingen, waarin mensen openlijk werden mishandeld. Het ergste ervan is, dat al deze verdachten gelieerd zijn aan een politieke partij en daarbij ook nog gevolgd worden om hun kritiek. Deze gasten worden door partijen op podia toegelaten om hun zegje te doen, en zullen waarschijnlijk ook nog prijken op de verkiezingslijsten, want intussen hebben ze heel wat volgers kunnen vergaren.
PETROCHINA DEAL VERSTEVIGT ECONOMIE
Staatsolie heeft productieovereenkomsten gesloten met PetroChina voor de ontwikkeling van twee blokken voor de Surinaamse kust. Hiermee is een partnerschap ontstaan met de tweede grootste olie-bedrijvengroep ter wereld en het vijfde grootste bedrijf ter wereld volgens Fortune Magazine’s Global List. Chinese interesse in Surinaamse olie is niet nieuw.
SWM laat het weer afweten
De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij ( SWM) laat een belangrijk deel van haar klanten weer schromelijk in de steek. In belangrijke delen van onze hoofdstad komt er al zeker drie dagen geen druppel water uit de kraan. Zulks tot groot ongerief van velen die elke maand hun rekening prompt voldoen. Het onhebbelijke van deze maatschappij is dat ze niet meldt wat er wederom aan de hand is.
Lezers meldden ons dat ze maar liefst SRD1200,- hebben moeten betalen voor het vullen van de durotank door een waterleverancier die niet tot de SWM behoort. Er wordt dus weer flink ‘ n nyan gemaakt door particulieren in samenwerking met de corruptelingen bij de SWM. De SWM zal wel weer komen met een excuus in de hoop dat er geen groter protest komt. Het is de hoogste tijd dat er flink wordt ingegrepen bij dit nutsbedrijf om verbetering te bewerkstelligen.
VAKBONDEN ZOETGEHOUDEN MET VAAGHEDEN
Toen in 2016 met Santokhi, Somohardjo en Rusland in de stoet geprotesteerd werd, was het vanwege IMF en stroomtarieven. Verhogingen zouden het volk te hard raken en de EBS moest maar eerst gezond gemaakt worden als bedrijf. Vanaf het begin van het IMF-programma zijn de tariefsverhogingen van nutsvoorzieningen en het terugbrengen van zowel het aantal landsdienaren als de totale loonkosten, voorwaarden geweest voor de balanssteun die Suriname zou ontvangen. De cijfers die het deskundige team van Suriname aanlevert aan het veeleisende team van IMF, zijn exact en gedetailleerd.
‘SURINAME AANTREKKELIJK VOOR BUITENLANDSE INVESTERINGEN’
De Surinaamse president Chan Santokhi neemt deel aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij benutte zijn bezoek aan New York voor een ontmoeting met leden van de Surinaamse diaspora. Tijdens zijn toespraak noemde hij Suriname aantrekkelijk voor buitenlandse investeringen en zakelijke partnerschappen en riep hij de diaspora op om te investeren in Suriname.