Keerpunt

HET MOOISTE CADEAU AAN DE KIEZER
Verkiezingen, verkiezingen, wat een heerlijke tijd. De politiek strooit met cadeautjes, groot en klein. Voor elk beestje, een deel van het feestje. Petten en T-shirts in alle kleuren en maten. Huis aan huis om met begrip in de stem en bezorgdheid op het gezicht, met ‘gewone mensen’ te praten. Iedereen is zichtbaar, iedereen is bereikbaar.

STAATSSCHULD EN DE ACHTERUITKIJKSPIEGEL
Medio februari bleek er behoefte bij instanties om even in herinnering te brengen, dat de staatsschuld bij de overname in 2020, USD 3,9 miljard bedroeg en dat de schulden van staatsbedrijven hierin niet meegerekend waren. Die betreffen vijf jaar later na herschikking, USD 1,8 miljard.

AMOKSI KENT ZIJN TAKEN NIET
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, is volgens artikel 6 van het Staatsbesluit taakomschrijving departementen van 20 februari 2017, belast met de wetgeving en het verlenen van juridische adviezen ten behoeve van de staat. Wij van Keerpunt vragen ons af, of hij zijn taken niet kent, omdat hij onlangs stelde, dat hij zich afvraagt, waar het verantwoordelijkheidsgevoel van ouders ligt, gezien het gebruik van e-bikes als vervoermiddel voor kinderen, ondanks de vele gevaren op de openbare weg.

HOEFDRAAD DENKT NA 25 MEI TERUG TE KOMEN?
Hoefdraad, ooit de apex van macht en ontzag in dit land, beeft als een rietje, bij de gedachte, de gevolgen van zijn daden onder ogen te zien. In een vernietigend laatste woord, heeft Hoefdraad dezelfde justitie en rechterlijke macht die hij ontvlucht, niet in de ogen gekeken. In plaats daarvan, volhardt hij in voortvluchtigheid en in verstek en heeft hij zijn advocaat, het laatste woord laten voeren bij het Hof van Justitie.

ROEKELOOS RIJGEDRAG, WANNEER TREKKEN WE DE GRENS?
Het rijverkeer in Suriname wordt steeds gevaarlijker. Dagelijks zien we bestuurders van voertuigen die zich niets aantrekken van verkeersregels, met hoge snelheid door rood rijden, op de verkeerde rijbaan inhalen of zonder enige oplettendheid achter het stuur plaats nemen.

Kwaliteit CHINESE producten BRON VAN KRITIEK
De markt wordt overspoeld met Chinese producten. Van elektronica tot kleding, van speelgoed tot huishoudelijke apparaten. Het lijkt wel alsof consumenten geen keuze hebben. De lage prijzen zijn aantrekkelijk, maar de vraag die rijst, is: wat is de werkelijke prijs van deze goedkope massaproductie?

POLITIESURVEILLANCE HEEFT WEINIG EFFECT
De politiepatrouilles in de binnenstad schijnen weinig effect te hebben. Ondanks de ‘aanwezigheid’ van de politie, zijn het vaak alerte burgers die allereerst misdrijven ontdekken. Van gestolen bronzen delen van beelden tot koperen bedradingen, en zelfs daklozen of en drugsverslaafden die leegstaande panden binnendringen – de lijst van incidenten groeit.

VERGETEN ROL VAN OUDERS BIJ OPVOEDING VAN HUN KINDEREN
Onderwijs is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, maar in Suriname lijkt die grotendeels op de schouders van leerkrachten en hun leerlingen te rusten. Ouders, die een cruciale rol dienen te vervullen in de goede opvoeding van hun kinderen, zijn vaak afwezig of slechts oppervlakkig betrokken. Dit gebrek aan betrokkenheid, heeft niet alleen gevolgen voor de schoolprestaties, maar ook voor de algehele ontwikkeling van het kind.

Landschap van industrialisatiepolitiek Suriname in komende 10 jaar
Langs welke nieuwe weg zal het industrialisatieproces zich voltrekken? Gaan we met ons allen het bauxiettraject volgen, of het gastraject, of beide trajecten? Naar onze mening moeten we beide trajecten volgen, omdat bij het wedden op een paard er zoveel inherente risico’s zijn, die wij niet allemaal kunnen overzien en die wij beter kunnen voorkomen.

ORGIE IN POLITIEBUREAU
Enkele maanden geleden hebben functionarissen uit het Korps Politie Suriname, zich op een politiebureau in groepsverband aangenaam vermaakt met een prostituee. De verhalen daarover lopen uiteen. Haar aanwezigheid daar was in eerste instantie ‘op bestelling’ en haar deelname vrijwillig,

PSEUDO-ECONOMEN EN BETWETERS IN DE POLITIEK
Terwijl de verkiezingen naderen, buitelen politici over elkaar om de luidste stem te laten horen. Vanachter de microfoon of via sociale media, roepen ze hoe desastreus het beleid van de huidige regering is geweest en beloven ze gouden bergen als zij straks de touwtjes in handen krijgen. Maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat degenen die het hardst roepen, vaak het minst presteren zodra ze aan de macht komen.

RAMDIN SECRETARIS-GENERAAL OAS
De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), heeft bij acclamatie Albert Ramdin gekozen tot secretaris-generaal. Hij zal de komende vijf jaar leiding geven aan de organisatie, die hij van binnen en van buiten kent. Het zal hem alle diplomatie en energie kosten die hij tot zijn beschikking heeft.

PASSEN EN METEN
De glorietijden zijn volgens de president, gearriveerd. Het gaat financieel weer helemaal goed. De herstelfase is in de achteruitkijkspiegel. De tunnel van de stabilisatiefase is ten einde en de groeifase is aangebroken. Het Suriname waar andere landen jaloers op zouden worden, is hier, nu, eindelijk. Hij blijft ook verhogingen links en rechts beloven en Royalties Voor Iedereen (RVI), die al in april 2025 tot uitbetalingen aan ‘kwetsbare groepen’ zouden moeten leiden. Als we even vasthouden dat er al USD 257 miljoen uit het Spaar- en Stabilisatiefonds gezogen zal worden om obligatiehouders te betalen

LUCHTVERKEERSLEIDERS ONTEVREDEN
Luchtverkeersleiders en aspirant-luchtverkeersleiders zijn ontevreden over de arbeidsomstandigheden en de naleving van afspraken. Als gevolg daarvan is er eind februari al sprake geweest van werkonderbrekingen en het omleiden van buitenlandse vluchten. Een groep van tientallen aspirant-luchtverkeersleiders heeft betaalachterstanden van maanden moeten ondervinden en de leiding van het directoraat Transport, geeft geen gehoor aan diverse schriftelijke verzoeken om overleg of informatie.

DONKERE KANT VAN MIGRATIE
Met de grote stroom aan Latijns-Amerikaanse vluchtelingen, komt de donkere kant van migratie aan het licht. Zo zijn er onlangs acht slachtoffers van sekswerk door de autoriteiten opgevangen, nadat een Cubaans echtpaar hen daartoe dwong.

STAATSOLIE-OBLIGATIE RISICOVOL?
De fanfare rondom de Staatsolie-obligatie is begonnen. De bekende echo van felicitaties met leningen is merkbaar. De verstandskiezen van bankiers en olieboeren zijn in de spotlight en een warm sfeertje doet in zakelijk Suriname de ronde. Te midden van dat alles, zijn harde en kritische perspectieven niet welkom.

OVERHEIDSVOERTUIGEN EN ONDERHOUD
Een medewerker van de Communicatie Dienst Suriname (CDS) deelde mee, dat hij en drie collega’s betrokken waren bij een ernstig ongeluk met een Ssangyong Musso, een Koreaans merk pick-up. Het incident vond plaats, terwijl ze onderweg waren naar Langatabiki.

NDP EN NPS HOREN NIET BIJ ELKAAR
Als de partij van stabiliteit, spaarzaamheid en wetenschap, die de NPS onder het leiderschap van Venetiaan en Rusland tot nu toe geweest is, een partner herkent in de partij van populisme, militarisme en dictatuur, die de NDP onder Bouterse geweest is, is dat het goed recht van de leden van beide organisaties.

ORANJEWOUD
Het cultureel barbarisme viert hoogtij in vooral onze hoofdstad. De dodenakker c.q. kerkhof, gelegen tussen de Nassylaan, Henck Arronstraat en de Swalmbergstraat, meer bekend als de ORANJETUIN, is door zware verwaarlozing veranderd in een ‘Oranjewoud’ vol ongedierte.

GEVAAR VAN POLITIEK GEWELD
Het gevaar van politiek geweld is nog altijd in onze samenleving aanwezig. Juist op een moment dat binnen enkele maanden verandering binnen bereik is via de stembus, op de grondwettelijke wijze, merkt iedereen een verscherping van tegenstellingen. De aanvallen worden persoonlijker. Het taalgebruik wordt heftiger.

DE KRACHT VAN EEN KRITISCHE BURGER
In een samenleving waar macht geconcentreerd is in handen van enkelen, speelt de kritische burger een onmiskenbare rol. Kritisch denken is geen luxe, maar een noodzaak om de koers van een land beter te bepalen, bewaken en verbetering af te dwingen.