Keerpunt

VERONTRUSTEND VEEL KIESGERECHTIGDEN ZONDER GELDIGE E-ID
Met minder dan 50 dagen te gaan tot de algemene verkiezingen, lopen nog altijd 9.600 kiesgerechtigden rond met een ongeldige ID-kaart. Volgens het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) zijn deze personen er niet in geslaagd, hun oude ID-kaarten te vervangen door een elektronische identiteitskaart (e-ID). Hoewel dit slechts 2 procent van het totale aantal kiesgerechtigden betreft, valt het probleem niet te onderschatten.

VUILSPUITERIJ ALS AFLEIDINGSMANOEUVRE
In aanloop naar de verkiezingen van 2025, is het politieke debat in Suriname opnieuw ontaard in moddergooien. De recente woordenwisseling tussen NDP-voorzitter Jenny Simons en ABOP-leider Ronnie Brunswijk, toont aan hoe politici elkaar liever zwart maken, dan met concrete plannen te komen. Brunswijk beweert dat de NDP zonder ABOP nooit aan de macht was gekomen en herinnerde eraan, dat Ingrid Bouterse dankzij de steun van ABOP, first lady werd.

SURINAME STAAT VOOR CRUCIALE KEUZES
De Surinaamse verkiezingen op 25 mei 2025 markeren een belangrijk keerpunt, niet alleen politiek, maar ook economisch. Met de eerste grote offshore olieproductie in aantocht en miljarden dollars aan verwachte inkomsten, zal de nieuwe regering beleid moeten ontwikkelen dat zowel de toekomst van de energiesector als de nationale economie bepaalt.

HET LAATSTE DANSJE?
President Chandrikapersad Santokhi heeft aangekondigd, dat meer mensen koopkrachtversterking zullen ontvangen. Dit deed hij afgelopen maandag bij het startsein van de bouw van de dam te Weg naar Zee. De algemene oudedagsvoorziening (AOV) en bijstand voor mensen met een beperking is al verhoogd, en studenten vanaf 18 jaar, kunnen binnenkort rekenen op een maandelijkse ondersteuning van SRD 800. Ook vakbonden worden betrokken bij gesprekken om de koopkracht van werkenden te versterken.

ACHTERBLIJVERS
Suriname heeft als land een redelijke reputatie in de wereld, als het gaat om migratie. Wij zitten niet in een ideologische hoek die ons onmiddellijk blokkeert, zoals Cuba en China. We leveren nog aardig wat goed voorbereide studenten af, die later als hoogopgeleiden, kennis en productie bijdragen aan grote economieën. En hoewel er soms wat rotte appels tussen zitten, reizen we niet massaal af naar Europa of de Verenigde Staten om daar georganiseerde misdaad en geweld te gaan bedrijven op grote schaal.

IMF WAS NIET ONVERMIJDELIJK
In juli 2020 vroeg Bouterse aan Santokhi, om een maand eerder de regeermacht over te nemen. Salarissen en vakantiegeld konden niet uitbetaald worden. Niemand wilde de uittredende regering geld lenen. Alles zat muurvast. Er kon nergens meer aangeklopt worden. Zakelijk Suriname was klaar met tien jaar aan wanbeleid, en internationaal kregen de lange rijen aan geldschieters, die tegen woekerrentes bereid waren met Hoefdraad in zee te gaan, al lang niet meer wat hen beloofd was.

WIE ZET DE EERSTE STAP: LEERKRACHTEN OF MINISTERIE?
Het onderwijs staat opnieuw onder druk. Leraren van de Scholengemeenschap Nickerie (SGN) en technische scholen, hebben hun werk neergelegd uit protest tegen het uitblijven van betalingen voor gemaakte overuren. Sommigen wachten al zes maanden op de rechtmatige vergoeding. Terwijl de staking zich uitbreidt, blijft de minister van Onderwijs volhouden, dat er geen geld is om extra middelen vrij te maken.

CBvS: AFVOERPUTJE VAN ’S LANDS FINANCIËN
Op weinig plaatsen komt het onbehoorlijke bestuur van de vorige regering zo duidelijk tot uitdrukking als in de financiële cijfers van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Een centrale bank vormt immers een schier onuitputtelijke bron van fopgeld voor een regering die onvoldoende inkomsten heeft om haar mooie beloftes waar te maken, alle spaarpotjes heeft leeggemaakt en niet nog meer leningen kan afsluiten. Uiteindelijk wordt daarvoor de rekening gepresenteerd aan de belastingbetaler. Voor niets gaat de zon op.

BUSHOUDERS STAKEN, MAAR REGERING IS NOG WACHTENDE
Sinds 28 februari van dit jaar, voeren de bushouders van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) actie door niet betaalde rekeningen. Terwijl zij hun inkomsten mislopen en de vaste lasten doorlopen, blijft de regering in gebreke. De bushouders voelen zich genegeerd en stellen dat de overheid geen rekening houdt met het volk. De staking heeft directe gevolgen voor duizenden burgers, die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.

HOEVEEL KOSTEN ALLE PRESIDENTIËLE COMMISSIES?
Het loopt de spuigaten uit met presidentiële commissies en werkgroepen. Van de wildgroei van deze clubs tot de bezoldiging van hordes aan leden, tot de bizarre gezagsrelaties tot de bestaande departementen en de belangenconflicten van leden, is er een gordiaanse knoop ontstaan tijdens de regering Bouterse, die alleen maar verder is verward tijdens de regering Santokhi.

DE ERFENIS VAN HOEFDRAAD
Gillmore Hoefdraad presenteert zichzelf in zijn laatste woord als een slachtoffer van politieke vervolging, maar de realiteit is dat zijn beleid Suriname financieel aan de afgrond heeft gebracht. De voormalige minister van Financiën en ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, heeft een spoor van economische vernieling achtergelaten, terwijl hij nu beweert, onschuldig te zijn.

INHAALSLAG RAPPORTAGE CBvS
De Centrale Bank van Suriname (CBvS), is voortvarend in de inhaalslag qua rapportage, en bijna op de helft van de regeertermijn met de publicatie van het jaarverslag over het boekjaar 2022. Aangenaam voor de kiezer die graag geïnformeerd over economie en toezicht, het stemhokje ingaat. Een achterstand sedert 2015 is ingelopen met sprongen van zeven jaar aan rapportage in ongeveer de helft van de kalendertijd.

POLITIE AUTOKERKHOF
Het is gewoon aanstootgevend, wanneer een blik geworpen wordt op het terrein van de politie aan de Basitostraat te Geyersvlijt. Het betreft daar geen ordinaire autosloperij, maar een enorme verzameling van overwegend politievoertuigen die niet langer in rijdende staat verkeren.

Stemmen voor vrede en veiligheid: Een politieke litmus test
Voor mij, veteraan van de strijd tegen de militaire dictatuur, een strijd die dit land decennialang in zijn greep had en waarvan nog we steeds de bittere vruchten plukken, is het zo klaar als een klontje: het is niet voorbij. De strijd tegen de dictatuur was een piekperiode in een latente burgeroorlog die jaren voor de coup begon en heden voortduurt.

INVESTEREN IN VROEGE ONTWIKKELING VERMINDERT CRIMINALITEIT
Het ministerie van Justitie en Politie is goed op weg. JusPol-minister Kenneth Amoksi, benadrukte afgelopen maandag tijdens de ondertekening van het Nationaal Multisectoraal Early Childhood Development (ECD) programma 2025-2035 in de Ballroom van Royal Torarica, dat investeren in de vroege ontwikkeling van kinderen, bijdraagt aan de preventie van criminaliteit,

HET IS TIJD VOOR NATIONALE EENHEID
Het is 2025 en toch blijft de discussie over etniciteit en politiek springlevend. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu, heeft zich onlangs uitgesproken over zijn positie als nummer 2 op de kandidatenlijst van de VHP. Hij maakte duidelijk dat zijn plaatsing niets te maken heeft met zijn etnische achtergrond, maar met zijn prestaties en inzet voor Suriname als geheel.

BETALINGSNOOD OVERHEID, HOE LANG NOG?
De betalingsachterstanden van de overheid stapelen zich op en raken steeds meer sectoren. Niet alleen vuilophalers wachten al zes maanden op hun geld, maar ook bushouders wachten al maanden op hun subsidies. Dit leidt tot een vicieuze cirkel waarin essentiële diensten dreigen stil te vallen. Hoe is het zover gekomen, en belangrijker: is er een uitweg?

TRANSPARANTIE GEEN PRIORITEIT REGERING SANTOKHI
Zowel de huidige regering als de regering hiervoor, hebben de ordening van de goudsector via speciale commissies ter hand genomen. In het oerwoud aan commissies en werkgroepen, was goudordening altijd een stevige kankantrie, met behoorlijke wortels en stevige takken. Er heeft altijd een sfeer van daadkracht, assertiviteit en politieke invloed gehangen rondom iedere incarnatie van deze commissie.

OPLOPENDE SPANNINGEN TUSSEN GUYANA EN VENEZUELA
De kwestie rond de betwiste Essequibo-regio tussen Guyana en Venezuela krijgt opnieuw een explosieve wending, nu Guyana het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft verzocht, Venezuela te verbieden verkiezingen te organiseren in het gebied. Dit conflict lijkt een klassieke strategie van de Venezolaanse president Nicolás Maduro: door de aandacht te vestigen op een extern territoriaal dispuut, probeert hij de interne onrust in Venezuela te maskeren.

VERKIEZINGSVEILIGHEID GEGARANDEERD, MAAR WAT DAARNA?
De zekerheid dat de politie de orde zal handhaven tijdens de verkiezingsperiode is geruststellend. Verkiezingen brengen spanning met zich mee, en een goed georganiseerde veiligheidsoperatie is cruciaal om escalaties te voorkomen. Maar terwijl JusPol zich richt op een tijdelijke piek in veiligheid,

SURINAME KAN EEN VOORBEELD NEMEN AAN GUYANA
De recente actie van de Guyana Revenue Authority (GRA) tegen de ondernemer Azruddin Mohamed toont aan, hoe een effectieve belastingdienst kan optreden tegen onverklaarde rijkdom. Mohamed kreeg een belastingaanslag van ruim 900 miljoen Guyanese dollar, na onderzoek naar de waarde en belastingvrijstellingen van zijn luxe voertuigen.