Econoom Adney heeft oplossing voor herstel economie

De econoom Rob Adney zei gisteren in het programma To the Point, een oplossing te hebben voor het herstel van de economie. Adney liet met behulp van beeldmateriaal zien hoe de economie hersteld kan worden. De huidige situatie is volgens Adney tastbaar voor een ieder. ‘’Alle diensten en nutsvoorzieningen zijn duurder geworden’’, stelde hij.

‘’De verdiensten die Suriname binnenkrijgt, zijn heel erg weinig, dat wat wij als inkomsten binnenkrijgen door te exporteren of importeren, is minimaal’’, aldus Adney. De producten worden steeds duurder, omdat de importeurs Amerikaanse dollars moeten kopen, daarmee moeten zij de producent betalen. Adney benadrukte, dat de schuldpositie van Suriname, de vermindering van de SRD is.

De overheid heeft de beschikking over de Centrale Bank van Suriname (CBvS),  die dus geld kan creëren in de vorm van geld of in de vorm van krediet en de CVBvS leent het geld dan aan de overheid. In de periode van zes maanden is het bedrag van zes maanden uit de lucht gecreëerd. ‘’En daar tegenover staat er geen enkele productie, de prijzen schieten omhoog.’’ Volgens Adney hebben wij in de zes maanden van geldcreatie, inflatie gehad.

De wisselkoersarrangementen worden bepaald door de regering en volgens het wetboek, kan de minister van Financiën worden ontslagen. ‘’De CBvS is een verlengstuk van de minister van Financiën en als hij zijn positie wil behouden, moet hij zijn visie uitvoeren’’, benadrukte Adney. De mogelijkheden om de minister te beïnvloeden zijn ontelbaar en dat komt door de structuur. CBvS bestaat uit twee delen: een deel dat geld schept en een deel dat de andere bankieren zaken doet.

Adney zijn idee is, om de geldcreatie weg te halen en te beschermen, zodat die niet beïnvloed wordt. Het geld zal dan door regels worden bestuurd en de CBvS zal toezicht houden op de geldcreatie. Verder zei Adney, dat het best is om de politiek buiten de geldschepping te houden. Een instituut kan dan worden belast met de geldcreatie en de taak van het instituut wordt dan om het geld te beleggen in het buitenland. Verder zal het instituut geen enkele relatie met de rest van de economie hebben. ‘’Als we de economie niet grondig herstellen, kan het over een jaar weer misgaan met de economie van ons land en om dit voorkomen, moeten we het acute probleem ten eerste oplossen door de de rentes te betalen enz.’’, zei Adney.

Volgens de regering en economisten moet er een aanpassingsprogramma uitgevoerd worden. Er zal dan gekeken moeten worden, waar er bespaard kan worden, een voorbeeld is door van subsidies af te stappen. Adney zei dat dollarisatie een optie is waarmee wij kunnen werken. Het probleem bij de dollarisatie is, dat wij de dollars moeten kopen.

De dollars raken ook op doordat wij onze importen, exporten etc. moeten betalen. Verder zei Adney dat de tweede optie, de currency board is en met de currency board wordt er geld geleend bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De gelden worden dan op de banken geplaatst en belegd. Op basis van dat bedrag dat er geleend wordt, zal er een nieuwe munt gecreëerd moeten  worden.

“De overheid die verantwoordelijk is geweest voor de crisis, wordt gedwongen rationeel te gaan werken om Suriname vooruit te brengen’’, aldus Adney.  Het IMF zal ons helpen om  de structuren van wetgeving etc. in orde te maken, zodat dit allemaal zal gaan werken. Bij het IMF ligt er geen risico, omdat het geld op de bank ligt en het meegenomen kan worden in het toezicht. Volgens Adney geven wij evenveel uit dan wat wij exporteren, omdat onze rekening heel erg hoog is.

Het IMF-programma zal heel wat effecten hebben in ons land. Het eerste effect van de operatie van het IMF-programma, is inflatie, de prijzen gaan omlaag. Met de aanpak van de econoom kunnen wij structureel, een verandering aan de economie brengen.  Binnen twee tot drie jaar kunnen wij de kaders anders inrichten, CBvS, de regering, de banken etc. Als Adney de gelegenheid krijgt, wordt er met de minister van Financiën gesproken, of hij bereid is met Adney zijn voorstel te werken, zodat dit alles voordelig uitkomt voor het volk.

More
articles