Mr. Marie Carmen Mettendaf, gepensioneerd rechter, werd op 27 maart 2024 opnieuw benoemd tot plaatsvervangend lid van het Hof van Justitie. Mr. Iwan Rasoelbaks, president van het Hof van Justitie, juichte gisteren haar installatie toe in zijn welkomstwoord. Op 19 maart had Mettendaf de plechtige verklaring hiertoe al afgelegd in handen van president Santokhi.
Rasoelbaks zei dat het Hof ingenomen is met het besluit van rechter Mettendaf om wederom, na een korte periode van afwezigheid, haar krachten te geven aan het Hof. De hofpresident zei verder dat Mettendaf al in 2009 bij de zittende magistratuur werkzaam is geweest.
Rasoelbaks wees erop, dat er een record is gevestigd met de herbenoeming van Met-tendaf met installatie tot rechter bij het Hof, en zei daarbij enkel te kijken in de richting van de waarnemend directeur van het Ka-binet van de President. Rasoelbaks voegde eraan toe dat alles vlot is verlopen.
Rasoelbaks sprak zijn tevredenheid uit over het besluit van Mettendaf, om met name in de arrondissementen Marowijne en Brokopondo, waar zij al vóór haar pensionering was begonnen met het voorzitten van zittingen, werkzaamheden zal verrichten. Rasoelbaks benadrukte haar uitgebreide ervaring in de straf- en familiesector, die van groot belang zijn bij het doorvoeren van de noodzakelijke verbeteringen.
In haar toespraak prees procureur-generaal mr. Garcia Paragsingh, Mettendafs toewijding aan de leidende beginselen van de rechterlijke macht en prees voorts haar reputatie van eerlijkheid en integriteit. De deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, Elleson Fraenk, apprecieerde Mettendafs keuze om actief betrokken te blijven als rechter in plaats van te kiezen voor een meer ontspannen pensioen, en benadrukte het respect dat zij verdient.
Fraenk sprak in het licht van Vrouwendag en wees erop, dat het belangrijk is om stil te staan bij de positie van vrouwen binnen de Surinaamse juridische wereld. “In de loop der jaren is de aanwezigheid van vrouwen in de rechtspraak en de rechterlijke macht, aanzienlijk toegenomen. Echter, ondanks hun groeiende aantal, worden vrouwen nog steeds geconfronteerd met uitdagingen en ongelijkheden in termen van ontwikkelingskansen en belemmeringen. Het is cruciaal om de bijdragen van vrouwen die zich inzetten voor de rechtspraak in Suriname, te erkennen en waarderen”, aldus Fraenk.
Ook stelt de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten dat hoewel de advocatuur in Suriname ooit overwegend door mannen werd bezet, er een verschuiving heeft plaatsgevonden naar een meer evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen.
Volgens Fraenk was er in het verleden slechts één vrouwelijke rechter en ook andere juridische beroepen, zoals het Openbaar Ministerie en het notariaat, werden gedomineerd door mannen. “Sindsdien is de situatie echter veranderd, en vormen vrouwen de meerderheid in de juridische sector. Ondanks deze vooruitgang c.q. wijziging, is er nog een lange weg te gaan naar echte gelijkheid en evenredigheid”, aldus Fraenk.
Ze zei verder dat de weg van vrouwen in de advocatuur in Suriname niet altijd gemakkelijk is. Velen worden geconfronteerd met maatschappelijke uitdagingen, geweld en schending van hun rechten. ‘’Er is dringend behoefte aan reflectie en verandering om een samenleving op te bouwen, die vrouwen beschermt en hun rechten handhaaft. Deze transformatie vereist toewijding, betrokkenheid en doelgerichtheid van alle betrokkenen.’’
Fraenk richtte zich ook tot het publiek en sprak haar dankbaarheid en bewondering uit voor rechters, die ervoor kiezen hun taken en verantwoordelijkheden ook na hun pensionering, voort te zetten. Door hun welverdiende pensioen op te offeren, bieden deze rechters de broodnodige ondersteuning aan de rechtspraak.
Fraenk noemde mr. Mettendaf een voorbeeldige rechter die ervoor heeft gekozen om actief betrokken te blijven bij het land en zijn bevolking. ‘’Deze beslissing wordt zeer gerespecteerd en gewaardeerd door de balie.’’
Fraenk concludeerde, dat er vooruitgang is geboekt op het gebied van de gendervertegenwoordiging binnen de Surinaamse juridische wereld, waar vrouwen nog steeds geconfronteerd met uitdagingen en ongelijkheden. “De bijdragen van vrouwen aan de rechtspraak moeten worden erkend en gevierd. Het is essentieel om maatschappelijke kwesties aan te pakken, die vrouwen raken en te werken aan echte gelijkheid en bescherming van hun rechten. De toewijding van rechters, zoals mr. Mettendaf, die haar werk na haar pensionering voortzet, verdient erkenning en respect”, aldus Fraenk.
Mettendaf bedankte het Hof, haar familie en de Schepper voor de mogelijkheid om te blijven dienen, waarbij zij aangaf, bekend te zijn met de druk waarmee de rechterlijke macht te maken heeft. Ook riep ze gepensioneerden bij leven en welzijn op niet thuis te blijven zitten, maar aan te pakken wat aangeboden wordt, in de goede zins des woords.