USD 710.000 goedgekeurd voor AZP

De regering heeft op woensdag 27 maart tijdens de vergadering van de Raad van Ministers, besloten USD 710.000 goed te keuren voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), om hiermede aankopen te doen voor de intensieve zorg, inclusief bijbehorende verbruiksartikelen. Dit geld stelt het ziekenhuis in staat een buffervoorraad op te bouwen voor een periode van drie tot vier maanden, terwijl er tegelijkertijd wordt gewerkt aan structurele oplossingen. Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, deelde tijdens een persconferentie na de vergadering van de regering mee, dat er uitgebreid is gesproken over de gezondheidszorg. Eerder hadden specialisten van het AZP de noodklok geluid over de slechte kwaliteit en de in gevaar gekomen continuïteit van de intensieve zorg, waarbij zij met nadruk wezen op een ernstig tekort aan medische verbruiksartikelen en gekwalificeerd verplegend personeel.

Na deze noodkreet heeft Ramadhin gesprekken gevoerd met de directie en specialisten van het AZP, hetgeen resulteerde in een lijst van benodigdheden.

Naast het goedgekeurde bedrag, zullen binnen twee weken modellen worden gepresenteerd aan de regering, betreffende de achterhaalde ligdagtarieven. Ramadhin legde uit dat het huidige model van ligdagtarieven verouderd is en pleit voor een budgetmodel, waarbij duidelijk wordt, welke diensten kunnen worden aangeboden binnen een bepaald budget.

Er is voldoende data verzameld over een dergelijk budgetmodel, dat eerst zal worden geïntroduceerd bij het AZP, dat 70 procent van de ziekenhuiszorg en meer dan 90 procent van de intensieve zorg opneemt. Ramadhin benadrukte dat het vaststellen van budgetten voor ziekenhuizen essentieel is. Momenteel wordt ook gesproken over aanpassingen van laboratorium- en radiologietarieven, waarbij overleg plaatsvindt met de Nationale Ziekenhuis Raad.

More
articles