Petitie ingediend om rampzalig plan 560.000 ha voor grootschalig landbouwproject te stuiten

De directeur van het Kabinet van de President heeft gisteren de petitie van John Goedschalk van Climate Change Advisory Services, die voor  president Chandrikapersad  Santokhi bestemd is, in ontvangst genomen. ‘Keep Suriname the greenest country on earth!’ is met 14.500 online ingezamelde handtekeningen aangeboden. Dit, als tegenactie op het plan van de regering om 560.000 hectare van het Surinaamse grondgebied te bestemmen voor grootschalige landbouw.  In de petitie wordt de aandacht gevraagd voor het voornemen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om 560.000 hectare aan bos als landbouwgrond te bestemmen. Dit heeft minister Sewdien van LVV gezegd in het parlement op 25 januari 2024. In deze toespraak stelt de minister dat “men zich niet moet blindstaren op de 500.000 hectare”. Hiermee bevestigt de minister volgens Goedschalk dat de terreinen, zoals in zijn  verzoek van 20 september 2022 aan GBB gericht, inderdaad ter beschikking zijn gesteld aan zijn ministerie. “U begrijpt dat ik als natuurbeschermer hier niet aan voorbij kan gaan”. Met het schrijven heeft Goedschalk de president gevraagd dit rampzalig plan te stuiten en hiervan schriftelijk en mondeling blijk te geven op uiterlijk 14 maart 2024.

Additioneel is gevraagd dat de president een moratorium afkondigt van gronduitgifte, bestemmingswijzigingen en alle andere handelingen die het grondgebied van de inheemsen en in tribaal verband levende Surinamers treffen, totdat hun grondenrechten bij wet zijn erkend.

De redenen dat dit plan als rampzalig wordt gezien,  zijn omdat de omzetting van 560.000 ha bos zal leiden tot:

  1. Vernietiging van ecosystemen, vernietiging van biodiversiteit en het ontheemden van groepen Surinaamse burgers.
  2. Handelen in strijd met de grondenrechten van de inheemsen en in tribaal verband levende Surinaamse burgers.
  3. Het in gevaar brengen van Suriname zijn status als groenste land ter wereld.
  4. Het mogelijk maken dat Suriname zijn carbon-negatieve status kwijtraakt en dus ook de daarbij behorende potentiële klimaatfinanciering.

“Om dit schrijven kracht bij te zetten bied ik u onderstaande/aangehechte petitie aan, ondertekend door 14.500  burgers van Suriname alsook van de wereld” “Alle ogen van de wereld zijn gericht op u als president. Vergist u zich niet; dit betreft het lot van de wereld, niet slechts van Suriname. Zal de vernietiging van 560.000 hectare bos uw nalatenschap zijn voor Suriname? Of zal u de historie ingaan als de  president die Suriname als het groenste land van de wereld behouden heeft? De president die respect heeft voor de grondenrechten van de inheemse en tribale volkeren? De president die het  welzijn van de wereldbevolking en het welzijn van onze planeet aarde vooropstelt?“ Ik hoop ja op alle vragen behalve de eerste, benadrukt Goedschalk. “Dit plan kan een ingrijpend en relatief groot verlies van bos zijn voor Suriname als werelds ‘groenste land’, dat in de afgelopen 21 jaar een ontbossing kende van in totaal slechts 137.746 hectare.”

More
articles