Internationaal opsporingsbevel Desi Bouterse

Het internationaal opsporingsbevel van Desi Bouterse, gewezen president van Suriname, houdt in dat een opsporingsbevel van hem is uitgevaardigd dat het mogelijk maakt dat zijn persoon overal ter wereld zonder pardon kan worden aangehouden. Ook Iwan Dijksteel ex- lijfwacht van Bouterse, die ook werd veroordeeld in het decemberstrafproces, is geplaatst op de opsporingslijst van Interpol.

August Boldewijn, bestuursdeskundige, zei in een reactie dat hij niet verrast is met de Interpol opsporing van Bouterse. Volgens hem was het verwachtbaar nadat de veroordeelde Bouterse wist te ontkomen uit handen van de justitie.

Echter is het volgens Boldewijn makkelijk bij de internationale politie uit gegevens waarover de organisatie beschikt, op het spoor te komen van een veroordeelde die op de vlucht is gegaan. Ook sluit hij niet uit dat op de vlucht zijnde veroordeelden zich soms weten te vermommen op dusdanige wijze dat ze niet herkenbaar zijn.

Hij geeft het voorbeeld van de Duitse hoge officieren die grote aantallen slachtoffers hadden gemaakt tijdens de Tweede Wereld Oorlog en wisten te ontvluchten naar andere landen door zich te vermommen en andere namen aan te nemen, maar ten slotte toch werden aangehouden of de dood elders vonden.

Boldewijn is van mening dat door de ontvluchting van de ex-president de justitiële autoriteiten gebruik hebben gemaakt van de internationale politiesamenwerking om de veroordeelde te kunnen aanhouden.

Angelique del Castilho, voorzitter van DA’91, zei dat het een logisch gevolg is, van een persoon na veroordeling door de rechter op de vlucht gaat, dat de justitiële instanties verzoek doen bij Interpol voor een wereldwijde opsporing om de veroordeelde aan te houden. Volgens haar heeft Interpol geen arrestatie bevoegdheden, maar het enige wat ze doet, is dat de poltieorganisaties die wereldwijd de opsporing van Interpol doen op de hoogte worden gesteld uit te kijken naar de veroordeelden.

“Tevens dat de persoon overal vervolgbaar is”, aldus Del Castilho.

Ook maakt ze duidelijk dat vooral lidstaten gehoor geven aan de oproep. Volgens Del Castilho is Bouterse niet de eerste president die wordt opgespoord. Ze noemt als voorbeeld de opsporing van Charles Taylor, die op de Interpol lijst stond en uiteindelijk is aangehouden. Ook Taylor werd gezocht om zijn straf uit te zitten voor het vermoorden van burgers.

Del Castilho merkt op dat ook hierna andere mensen zullen volgen. Ze zei dat dit een teken aan de wand voor iedereen is, wanneer er handelingen tegen de wet worden gepleegd. Interpol heeft een “Red Notice” uitgevaardigd met het verzoek aan politiediensten wereldwijd, om hem te arresteren.

Een “Red Notice” is een verzoek aan rechtshandhavingsinstanties wereldwijd om een persoon op te sporen en voorlopig te arresteren in afwachting van uitlevering, overlevering of een gelijkaardige juridische actie. Het is gebaseerd op een aanhoudingsbevel of gerechtelijk bevel van de gerechtelijke autoriteiten in het verzoekende land. Lidstaten passen hun eigen wetten toe om te beslissen of ze een persoon arresteren. De Surinaamse politie had al een opsporingsbericht uitgevaardigd voor Bouterse, die op 9 januari voor het laatst in Suriname werd gezien. Drie van Bouterse’s medeverdachten in de zaak gaven zichzelf aan. Bouterse, die zich sinds het begin van het proces aan vervolging heeft onttrokken, moest zich half januari melden in de Santo Boma-gevangenis, maar deed dat niet. Ondanks een zoekactie van de autoriteiten is er weinig vooruitgang geboekt bij het opsporen van Bouterse. Hoe de vervolging verder zal verlopen is niet bekend.

More
articles