Vakbonden zullen vragen energietarieven terug te draaien

De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) heeft aangekondigd dat het morgen donderdag 14 maart de besturen van de lidbonden zal uitnodigen voor een vergadering om verdere stappen te bespreken, gericht tegen de recente forse verhoging van de energietarieven. Dit besluit volgde na een vergadering op maandag, waarbij de urgentie van de kwestie werd benadrukt.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen deelde eerder tijdens een regering persconferentie mee, dat de uitfasering van objectsubsidies niet alleen cruciaal is voor het versterken van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS), maar ook onderdeel uitmaakt van het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij bevestigde dat huishoudens geconfronteerd zullen worden met een gemiddelde tariefverhoging van 40 procent, met daar bovenop elke twee maanden een verdere verhoging van 7 procent vanaf mei 2024  tot november 2024.

Vakbondsleider Dayanand Dwarka C-47 verklaarde dat de belegde vergadering bedoeld is om zowel de leden van de vakbonden als de rest van de samenleving te informeren over de impact van deze tariefverhoging. Hij voegde eraan toe, dat bevriende vakbonden ook zijn uitgenodigd.

Hoewel Dwarka niet kon bevestigen, of er acties zouden volgen, zei hij dat er mogelijk zal worden gevraagd om de beslissing terug te draaien of om maatregelen te nemen, ter versterking van de koopkracht.

Dwarka benadrukte echter dat de assemblee van arbeid, als hoogste orgaan van C-47, uiteindelijk zal bepalen, welke stappen er zullen worden ondernomen. De vakbond zal zich laten leiden door de beslissingen van dit orgaan.

More
articles