MZ wilt meer bekendheid

(foto: Johan de Ramdanie)

De Medische Zending (MZ) zoekt meer bekendheid in de gemeenschap. Directeur Edward van Eer heeft vandaag, als onderdeel van zijn campagne, een persconferentie gehouden waarop hij alvast informatie over de dienst heeft gedeeld met de pers. De ontmoeting met journalisten vond plaats in het Jan van Mazijk coördinatie centrum van de Stichting Medische Zending, Primary Healthcare Suriname.
De MZ is de enige primaire zorgverlening in het binnenland van Suriname. Van Eer zegt dat de MZ meer communicatie wil met de gemeenschap, om meer uitleg te geven over het zorgsysteem dat zij biedt. Hij gaf verder aan gemerkt te hebben dat er op politieke vlak heel veel onbegrip en gebrek aan kennis bestaat over de MZ.
In een toelichting op de werkwijze van de organisatie, legt Van Eer uit: “Je kunt zeggen dat Suriname in tweeën is verdeeld voor wat betreft het bieden van eerstelijnsgezondheidszorg”. Een deel van Suriname, en wel de kustvlakte, valt onder de verantwoordelijkheid van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Het andere deel, circa 80 procent van Suriname, oftewel het binnenland, valt onder de verantwoordelijkheid van de MZ voor wat betreft het bieden van eerstelijnsgezondheidszorg. Het zorggebied van de MZ bestaat uit vijf regio’s: 1. Oost-Suriname (11 klinieken); 2. Regio Brokopondo (13 klinieken); 3. Boven-Suriname (13 klinieken); 4. Regio Binnen-Suriname (13 klinieken); 5. West-Suriname en de Bovenlandse indianen (13 klinieken).
Het systeem waarop de MZ gezondheidzorg biedt, is aangepast aan de populatie van de gemeenschappen in het binnenland. Verdeeld over de in stamverband levende groepen, gaat het om ongeveer 50.000 mensen. Een geïntegreerd dienstenpakket wordt aangeboden in het binnenland. Vanuit elke kliniek worden er door een gezondheidsteam diensten aangeboden. Het gezondheidsteam bestaat uit artsen, gezondheidsassistenten, specialisten of andere zorgverleners. De gezondheidsassistenten kunnen worden beschouwd als de oren, ogen en handen van de arts. Deze assistenten zijn een ideale tussenschakel in het systeem, omdat artsen die niet uit het gebied zelf komen, veelal de taal, cultuur en leefwijze van de mensen in het verzorgingsgebied niet kennen. De assistenten zijn het eerste aanspreekpunt in de klinieken. De MZ verzorgt ook de opleiding Gezondheidsassistent. De opleiding duurt vier jaar en is erkend door het ministerie van Volksgezondheid. Wie het diploma behaald, kan gaan werken in een van de klinieken in het binnenland.

More
articles