Geslaagde bijeenkomst watercoöperatie, WWF

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronen (NH), heeft op dinsdag 24 maart in samenwerking met de Watercoöperatie, World Wildlife Fund (WWF) Guianas en de Surinaamse Brouwerij, een bijeenkomst gehouden over duurzaam waterbeheer in Suriname. Met ruim 50 aanwezigen uit het bedrijfsleven, ngo’s en overheidsinstanties, ontstond er de nodige kennisoverdracht en discussie. Het was een zeer geslaagde bijeenkomst.

Onderdeel van Waterweek
De bijeenkomst was de derde activiteit, in de reeks van activiteiten van de Waterweek. De Waterweek wordt sinds 2013 georganiseerd door de Watercoöperatie, een commissie ingesteld door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen sinds 2012, die verschillende activiteiten organiseert op het gebied van waterbeheer, waterbehoud en waterbescherming.

Water in de Economie
Door de WWF is ingegaan op aspecten met betrekking tot water in de economie. “Een stabiel beleid, institutionele uitvoering en maatschappelijke betrokkenheid, zijn van belang voor een goed waterbeheer. Vandaag hebben we met een diverse groep gesproken over de maatschappelijke betrokkenheid. Besef van het belang van water voor de Surinaamse economie, zal deze betrokkenheid vergroten. Het is daarom belangrijk dat we deze bijeenkomst niet enkel hebben georganiseerd vanuit overheid en WWF, maar samen met het bedrijfsleven”, aldus Laurens Gomes, country representative WWF Guianas. Ook was als gastspreker Bart Geenen van WWF International aanwezig om zijn internationale ervaringen met gezamenlijke acties voor gecoördineerd waterbeheer te delen met de aanwezigen.
Water als onderdeel in Duurzaam Beleid
De algemeen directeur van de Surinaamse Brouwerij N.V., Rene Kruijt, heeft als mede-organisator van de bijeenkomst een uiteenzetting gegeven over het duurzaamheidsprogramma van de brouwerij, ‘Brouwen aan een Betere Wereld’. Centraal in dit programma staat de focus op Milieu, Medewerker en Maatschappij. In het in 2013 gelanceerde duurzaamheidsverslag van de brouwerij, valt te lezen dat het waterverbruik met 6% is gereduceerd ten opzichte van 2012. “PARBO Bier bestaat voor een belangrijk deel uit Surinaams water. Wij willen verantwoord met dit water omgaan en zijn er continu op gefocust om ons waterverbruik te reduceren en ons afvalwater te reinigen.” De aanwezigen werden tevens geïnformeerd over de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Fernandes Bottling Company N.V.

Effectief Waterbeleid
Aan de bijeenkomst ging een werkgroepsessie vooraf, waarbij overheidsinstanties hun beeld met betrekking tot het huidig institutioneel kader over waterbeleid bespraken. Als belangrijkste uitkomst kwam naar voren, dat het noodzakelijk is dat alle krachten gebundeld worden voor een nationaal coördinatie orgaan op het gebied van water. De resultaten uit de werkgroep sessie werden tijdens de bijeenkomst gepresenteerd aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft de eerste waterwetten op het gebied van drinkwater, oppervlaktewater en waterwindgebieden af. De wetten zullen op korte termijn ter goedkeuring aangeboden worden aan de Nationale Assemblee, zodat er kan worden overgegaan tot de implementatie.

More
articles