Workshop landgebruikplanning Boven-Suriname

Tropenbos International Suriname, organiseert op donderdag 19 maart aanstaande met ondersteuning van de WWF-Guianas de workshop ‘Beslissingen over landgebruik’ in de Lalla Rookh Ballroom. Deze workshop sluit aan op de belangstelling in het Boven-Suriname riviergebied voor activiteiten, zoals wonen, landbouw, visvangst, het verzamelen van bosproducten, houtkap, toerisme, de aanleg van wegen en mijnbouw.
Tropenbos International Suriname schrijft in een persbericht: “Vormen van landgebruik die niet goed op elkaar zijn afgestemd, kunnen schade berokkenen aan de natuur en de leefgemeenschappen kunnen nare gevolgen hiervan ondervinden. Niet duurzame economische ontwikkeling kan zelfs leiden tot meer armoede. Er is weinig informatie beschikbaar over de negatieve gevolgen van landgebruik voor mens en milieu in Suriname. Ook de juiste, gecoördineerde beslissingen die moeten worden genomen om enerzijds de economie te ontwikkelen en anderzijds het welzijn van de binnenlandbewoners te verhogen, krijgen onvoldoende aandacht. Het is van groot belang een evenwicht te houden tussen de economische ontwikkeling en het voortbestaan van de natuur.”
De workshop is onderdeel van een project in het Boven-Suriname riviergebied, dat plaatsvindt met medewerking van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) en de lokale bevolking. Bewoners van 14 dorpen vanaf Pikinpada tot en met Lespansi, hebben met begeleiding van de projectuitvoerder een driedimensionele maquette gemaakt van hun woongebied. Deze kaart is op 06 september 2014 gelaunched en inmiddels verder uitgewerkt.
Vertegenwoordigers van de VSG, de overheid, het bedrijfsleven, de universiteit, ngo’s en verschillende stakeholders, zullen een trade-off spel toepassen om een idee te krijgen over gebalanceerde afwegingen in besluitvorming. Dezelfde oefening zal ook worden herhaald in het binnenland. Het spel is ontwikkeld door de Universiteit van Stanford in de Verenigde Staten van Amerika en bestaat uit twee delen. Eerst nemen de groepen verschillende beslissingen, zoals het aanleggen van wegen, landbouwgronden en toeristische oorden. In het tweede deel van het spel passen de deelnemers de plannen aan, waarbij er rekening wordt gehouden met gebieden met bijvoorbeeld veel biodiversiteit of waterbronnen die moeten worden beschermd. Middels het spel zien de deelnemers waarom het belangrijk is om alle stakeholders te betrekken bij het ontwikkelen van plannen, en waarom deze goed moeten worden uitgewerkt voordat men overgaat tot de uitvoering.
Op de lange termijn streeft het project ernaar om bij te dragen aan nieuwe inzichten en gecoördineerde planning van landgebruik. Besluiten zullen leiden tot maximale socio-economische voordelen en minimale schade aan de natuur, met een sleutelrol voor de lokale bewoners.
Goede landgebruiksplanning leidt tot duurzame ontwikkeling en harmonie tussen mens en natuur, en zou op elk gebied in Suriname moeten worden toegepast.

More
articles