Justitia Pietas Fides MMDCCXIV

– Bron. Men moet heel gewoon teruggaan naar de bron die er belang bij heeft, op criminele wijze verwarring te stichten en onderhouden…, ter zake de driehoeksverhouding Suriname – Alcoa/Suralco. Bij herhaling, het volgende uit JPF – dd. 13.03.2015: ‘Spelletjes…’. ‘Er worden smerige spelletjes gespeeld met de toekomst van de integrale bauxietindustrie. Er blijkt een aantal lokale charlatans betrokken te zijn, bij het verspreiden van valse berichten die het persoonlijk tot voordeel moet worden of de politieke agenda nog voor de verkiezingen moet bevredigen. Een stevig aantal parastatale bedrijven in de nut-/energievoorziening, transportsector en communicatie mogen tevens zeer alert geraken en in een alarmfase gaan. Een analyse ter zake de bauxietperikelen en de betrokken actoren, kan als volgt worden samen gevat: ‘Eigenlijk is er niets aan de hand. Er is helemaal geen sprake van solide overleg(…), laat staan van een spoedige overdracht van zaken door de Alcoa aan de Republiek Suriname. De Moedermaatschappij, wacht op ‘een antwoord’ zijdens de Overheid met betrekking tot de energievoorziening (…), wat kennelijk vanwege structureel ‘intellectueel onvermogen’ maar niet kan worden opgesteld/-lijnd. Vanuit kringen rond de machthebbers, wordt er kwalijke stemmingmakerij bedreven om dit allemaal en de onmacht te verbergen. Ook het verwijderen van Brunswijk-aanhangers uit het mijngebied “Nassau”, waar Suralco al meer dan drie jaren geleden aan de slag had moeten kunnen gaan, blijkt een heet hangijzer. Als de maatschappij tot wanhoop gedreven zou kunnen worden en daardoor mocht besluiten om weg te gaan, zou dat probleem eventueel geruisloos tot ‘oplossing’ komen. Het heeft er alles van, dat mede daarom ‘de wens’ tot spoedig vertrek van Alcoa uit Suriname –komende van enkele grijpgrage geldwolven– nu de moeder blijkt te zijn geworden van de op verborgen wijze bedreven, meer nog ‘leugenachtige berichtgevingen’ uit kringen rond ‘politieke machthebbers’. Betreffende het vertrek van Alcoa uit onze contreien, is vooralsnog weinig sprake in kringen waar rationaliteit prevaleert en nog overheerst’. Tot zover een bericht, dat afgelopen zaterdag, reeds gecomprimeerd werd weergegeven. Hierna zullen de verwarde mandatarissen, de verwarring nog groter trachten te maken. In troebel water…, dacht men goed vissen te kunnen vangen. Helaas onderschat men de veerkracht van de waarheid, de intellectuele stootkracht van ons volk en in het bijzonder ‘het geduld’ van een betrokken multinational. Weten terdege wat er in de wereld te koop is aan misleidende egoklojo’s die tijdelijk toevertrouwd mandaat, weinig beheerst wensen en/of trachtten te overstijgen.

– CBvS. Als men met de meeste nadruk nu kijkt naar de meer recente cijfers van de moederbank, begrijpt men deerlijk welke kant het weer is opgegaan. Onder Goedschalk werden er op bepaald moment, absoluut geen ‘verkorte balansen’ meer gepubliceerd. Onder Hoefdraad en een IMF/Wereldbank-regiem, kan men een dergelijke Goedschalk-vertoning echter niet verkopen en dat geeft dus weer de onverstoorbare gelegenheid te kunnen volgen, waarop de Republiek Suriname cq. de Staat afstevent. Het is vijf over twaalf.

– Sociaal contract/akkoord. Dat werd door Bouterse aan de vooravond van de verkiezingen 2010, aan de samenleving als vettige worst voorgehouden. ‘Contrat social…’, zoals dat in de geschiedenisboeken wordt verwoord. Echter, is met ‘de wetten’ die in 2014 werden doorgedrukt, onder ‘markante leiding van Brunswijk’ en bij afwezigheid van de meer competente leiding van De Nationale Assemblée (DNA), een enorm nationaal probleem geschapen. Men waarschuwde er bij herhaling voor, maar men luisterde weer in het geheel niet. De financiële gevolgen van de ‘sociale wetten’ van Brunswijk c.s., zijn moordend voor het midden- en kleinbedrijf. De grotere bedrijven noodzaken zich om personeel af te vloeien. De inkomstenbelastingen, storten daardoor progressief in. Wat heeft men nu dus eigenlijk, Ao. 2015 bewerkstelligd? Niet veel meer dan een ingrijpende sociale ramp! Een onbetaalbaar exces gecreëerd en feitelijk structureel nu reeds obsoleet geraakt. Telt men de wanbetalingen van ‘de Staat’, naar de particuliere sector erbij op en het schip maakt niet alleen slagzij…, maar is inmiddels reeds in de diepte verdwenen. ‘Oh pe ye go sori fesi…, lanti habi bigi bigi bigi pai man…’.

– Pensioen. Intussen gaat men gezapig verder met het toewijzen van allerlei zaken, waarvoor de begrotingen en inkomensten van staat , nog niet eens op orde zijn gebracht. Zo mag ook de ‘revo-parlementariër’ rekenen op staatspensioen. Als genoegdoening mag de nog levende ‘gekozen volksvertegenwoordiger’ –van voor de rampspoed de dato 25 Februari 1980– welke legitieme door de georganiseerde misdaad werd weggeschoten, bij overleven/-ing nu ook nog even op een aalmoes rekenen. Verschil moet en mag er zijn.

– Een jaar. Min-/onvermogende burgers en dus ingezetenen, mogen van Ameerali rekenen op een kaart/pas voor basisgezondheidszorg. Geldigheid? Een jaar!

– OAS. Met een bus-/truckchauffeur aan het stuur, staatsdecreten van onfatsoen aan de muur…? Unasur riep inmiddels op om de meer dan welverdiende en straf uitgenodigde sancties die tegen een nog maar weinig democratisch Venezuela van kracht werden/zijn…, per ommegaand op te heffen. Maar wat doet die Nicolas Maduro daar dan tegenover? Nou juist dat gedecreteerd gegeven, zal deze week bij de Organisatie van Amerikaanse Staten worden besproken en wel in de Permanente Raad. Hopelijk kan Maduro dan aan zijn verstand worden gebracht, dat het zo niet verder kan met het eens zo superrijke Venezuela. Een voorbeeldstaat en Opec-lidmaat, waarbinnen de ‘universele mensenrechten’, in ieder geval eens beter waren beveiligd dan onder het opgelegde en ontaarde Chávisme. Politieke moorden en bewust aangestuurde doodslag, uitgevoerd door veiligheidstroepen tijdens volksbetogingen, zijn internationaal completamente ‘uit den boze’ verklaard. De volledige vernieling van de nationale economie…, een voelbaar regionale issue geworden. Instabiliteit in de regio, kan/zal voor de gehele Caribbean een ramp betekenen.

– ‘Science’. Wetenschapsbeoefening op universitair en onderzoekerniveaus. Bachelor of Science, de eerste faseafsluiting van een ‘wetenschappelijk universitaire studie’. Bijvoorbeeld artsenij. Daarna volgt de ‘masters graad’ ofwel doctorandus (Drs cq. M.D.). Allernaast heeft men ook in de medische zorgwetenschap en -opleidingen ‘bachelors’. In dat geval, wordt het niet anders dan ‘Bachelor of Health’. Komt ook op de diploma’s te staan van gecertificeerde HBO-opleidingen. Bij onderwijs kan men enkel een ‘Bachelor of Science’ behalen, in bijvoorbeeld de Pedagogie ofwel Onderwijskunde, mits na 4.5 jaar afgesloten aan een universiteit. Aan een pedagogische academie, nooit en te nimmer. Het gezeur en gemier met Engelse titulatuur, kan men het allerbeste elimineren door de Anglicaanse titulatuur gedegen op te zoeken en juist toe te passen. Anders is er niet! ‘Bachelor of Education & Bachelor of Health, that’s in the name of a title game…’.

– ‘Normaal’. Is het nou: “…iedere patiënt wordt normaal behandeld…”, of moet het eigenlijk zijn: “…iedere patiënt wordt nog steeds met grote zorg behandeld…”. In bepaalde gevallen, bestaat de semantische verscheidenheid absoluut niet! Zeker niet in een stabiele en volwassen gezondheidszorg die men ook nog dacht te kunnen exporteren naar de behoeftige delen van de regio. Wat is daarvan overgebleven? Blijkbaar niet veel. ‘Elo…, stuur me een strip Calpol hor. Mi lon drey…’. Wat een land…, wat een onevenredigheid.

– Versus. Volgens de rol van het ‘eerste kanton’ zou de rechter op de dinsdag uitspraak mogen doen in het spoedeisend geding, dat Bouterse tegen de persoon van Santokhi heeft aangespannen. Bouterse voelt zich beledigd ter zake de uitspraak, uit hoofde van informatie die de ex-politieman zou hebben over het binnenhalen van drogalijnen. Ook vermeende affiliatie richting Hezbollah etcetera, zou het verkeerde keelgat zijn ingetuimeld. Men is en blijve benieuwd.

– Verworvenheden. Eens was daar de verworvenheid om de Pers te woord te mogen staan en interactief mee om te gaan. Padvinders gaven hun gebouwen willig over. Er werd zelf medialles aangeboden, door weet men nog wie…!? Heden ten dage een uitgestorven zaakje. Op wat aangereikte primeurtjes na. Kwam zelf eens voor, dat ene Van Frederikslust –op een goede namiddag– presidentieel geordonneerd moest nablijven of dat een enigszins opgewonden vertegenwoordiger van geparenteerde website, een stinkend gecensureerde kous pardoes op z’n kop kreeg. De relatie met de pers? Tot nul komma nul verworden. Nu mag wel weer worden geconstateerd, dat de on- en minvermogenden ‘plastic’ krijgen. Let op! Geldig pasje voor één jaar. Een verzorgingsrecht, wat men als burger eigenlijk in alle collectiviteit al bezat. Namelijk, door de Staat betaalde gezondheidszorg. Enig verschil met het heden…, enkel een plastic kaartje en een grijns van die Robert. 17.000 plus uitgedeeld. Kan de vermoeidheid aanroepen en doen intreden. Een aandachtig lezer, had het over een verzopen bouwplek van een Wanica-ziekenhuis? Inderdaad! En waar Jozefzoon met zijn treinstellen zou zijn gebleven? Voor velen een vraag, voor Jozefzoon wel weer een weetje. Er is veel in rook opgegaan…, lijkt wel. Kijken of er voor het weekeinde, nog enige duidelijkheid kan dagen. Je weet het maar nooit, wanneer het vriest of dooit.

– Poketi. Uit Poketi wordt vernomen, dat Bono Velanti als grootopperhoofd van de Aucaners zou zijn beëdigd. Daarmee zou hij de opvolger van Gaaman Gazon Matodja zijn geworden.

– Opvoeding. De Ajax – jeugdspeler die wordt verdacht van de mishandeling van een agente in burger, is geschorst voor de rest van dit seizoen. Ajax – Amsterdam heeft de jongen van achttien daarnaast een officiële waarschuwing gegeven en de hoogst mogelijke boete opgelegd. Ook moet hij een cursus conflictbeheersing volgen. De twee andere A-junioren die waren opgepakt, worden niet vervolgd. Maar volgens de club hadden ze niet in deze situatie terecht mogen komen en zij worden daarom een maand niet opgesteld in het eerste jeugdelftal. De drie talenten trainen de komende twee weken apart. De jeugdspelers moeten daarnaast de Ajax Foundation helpen met het geven van clinics over sportiviteit op scholen in Amsterdam en omgeving. Ook moeten ze een presentatie geven en hun excuses aanbieden aan de andere spelers van de jeugdopleiding.

– Implantaten. ‘In Frankrijk is bij vrouwen met borstimplantaten een zeldzame vorm van kanker geconstateerd. Er is een duidelijk verband tussen de implantaten en de ziekte, zeggen gezondheidsexperts in de Franse krant “Le Parisien”. De krant baseert zich op gegevens van het Franse Nationale Kankerinstituut (INCa). De zeldzame kanker, is sinds 2011 bij achttien vrouwen geconstateerd. Een van de patiënten is inmiddels overleden. Volgens een analyse van “Le Parisien” wordt de kanker waarschijnlijk veroorzaakt door verhitting aan de oppervlakte van het implantaat. De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine zegt dat vrouwen niet in paniek moeten raken. Volgens haar is het niet nodig dat de implantaten massaal worden verwijderd. Naar schatting hebben zo’n 400.000 Franse vrouwen borstimplantaten. Een van de vrouwen bij wie de zeldzame kanker is aangetroffen, had borstimplantaten van het omstreden Franse bedrijf PIP. Die onderneming kwam vorig jaar in opspraak, nadat bekend was geworden dat de PIP-implantaten vaker lekken. Volgens een onderzoek van het VUmc in Amsterdam, leverden de PIP-implantaten in de meeste gevallen geen blijvende gezondheidsschade op’. Tot zover Europa, waarbij de vraag meteen rijst hoe het in Suriname is gesteld met dit prangende vraagstuk.

Justitia Pietas Fides MMDCCXIV

More
articles