Onderzoek Surinaamse cokelijn leidt naar politiemol

Een Surinaamse cokelijn via muzikanten, gestolen justitiewapens en de Haagse Holleeder. Het onderzoek naar politiemol Donovan A. krijgt steeds meer dimensies. In een politiekorps dat om steeds meer diversiteit vraagt, werd Donovan A. – homoseksueel, getrouwd en met Surinaamse roots – een ‘’kroonjuweel’’ genoemd. Kritiek op de medewerker Facilitaire Diensten, die ook regelmatig als politie-inspecteur de straat op ging, lag daarom gevoelig. Toch werd maanden geleden ontdekt dat A. verdacht gedrag vertoonde. Volgens bronnen snuffelde hij wel erg vaak in de politiesystemen.
Dus startte de Rijksrecherche toen in het geheim een onderzoek naar A., zonder dat zijn directe collega’s het in de gaten hadden.
Die zitten de dag voor zijn arrestatie, dinsdag 5 maart, nog met hem te grappen in het hoofdkwartier van de Nationale Politie in Den Haag. Ze kennen Donovan als een vrolijk en vriendelijk mens met normbesef. Niemand die bij hem een dubbelleven vermoedt. Toch doet Donovan A. naast zijn politiebaan, van alles erbij. Behalve dat hij jarenlang een entertainmentbedrijf en een beveiligingsbedrijf onder de naam Mr Don runde, blijkt hij medebestuurder te zijn van een bv die gelinkt is aan een bemiddelingsbureau voor appartementenverhuur. Dat is waardoor uiteindelijk alle alarmbellen bij de politie afgaan.
De financiële recherche is in 2018 een verhuurder op het spoor van ‘spookwoningen’, appartementen op naam van stromannen, die gebruikt worden door zware drugscriminelen. In november vorig jaar doet de politie een inval in een appartementencomplex in Den Haag Ypenburg. De politie vindt er 3 ton aan contant geld, een vuurwapen en munitie. Twee Surinaamse broers worden geboeid en geblinddoekt afgevoerd: Robby en Anil S. De opwinding bij de rechercheurs is groot als in de wirwar van bedrijfjes rond de spookwoningen, ook een bedrijf op naam van politieman Donovan A. wordt gevonden. Deze blijkt tussen 2016 en 2018 mede-eigenaar te zijn geweest van een bedrijf dat nu wordt verdacht van het beheer van spookwoningen.

Safe houses
Het bedrijf in woningbemiddeling wordt volgens stukken van de Kamer van Koophandel geleid door Satishkoemar F., die nu geldt als hoofdverdachte. Pijnlijk voor de politie is dat dit bedrijf ook is ingeschakeld voor het vinden van safe houses voor onder meer bedreigde politici, zoals De Telegraaf ontdekte. Bij nieuwe invallen begin maart, als ook Donovan A. wordt gearresteerd, wordt pas de volle omvang van de zaak duidelijk. Agenten kijken hun ogen uit als ze stuiten op 7 miljoen euro in cash. Daarnaast vinden ze twee vuurwapens van het type Walther P99Q, waarmee ook agenten zijn uitgerust.
Onderzoek wijst uit dat het om gestolen overheidspistolen gaat. Bij een inbraak in juli 2018 zijn in een wapendepot van Justitie in Zutphen 25 van deze Walthers geroofd. Het vermoeden is dat het een inside job betreft. Het alarm was uitgeschakeld, waardoor de inbrekers op hun gemak alle wapenkluizen konden openbreken. Ondertussen doet de politie ook onderzoek naar de broers Robby en Anil S., die in november waren opgepakt. Het zijn allesbehalve muurbloempjes: Robby speelt in de band Xqlusiv en ook Anil zit in een band. Beiden spelen op Surinaams-Hindoestaan-se feesten in Den Haag. Het zijn feesten waar soms wel 2500 bezoekers op afkomen, zegt een dj uit die wereld. Een plaatsje aan een vip-tafel begint bij 250 euro. Maar Anil is ook geen onbekende in de onderwereld. Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) kreeg vorig jaar informatie binnen dat hij betrokken zou zijn bij een cocaïnelijn van Suriname naar Antwerpen. Een ander verhaal dat bij de politie binnenkomt, is dat muzikanten na optredens in Suriname cocaïne mee naar Nederland nemen.

Bouterse
De band Xqlusiv van Robby S. treedt regelmatig op in Club Cacao in Paramaribo. Volgens een politiebron, treffen grote Surinaamse cokehandelaren elkaar in die club. De eigenaar zou bovendien nauw contact hebben met een van de machtigste vastgoedondernemers in Suriname, iemand dichtbij de regering-Bouterse. Daarmee heeft de toch al supergevoelige zaak er een politieke dimensie bij gekregen. De vraag is hoe diep politiemol Donovan A. zit in de criminele netwerken van verhuurpraktijken aan criminelen, cocaïnetransporten uit Suriname en gestolen justitiewapens. Heeft hij zich per ongeluk in een wespennest gestoken of had hij weet van de topcriminelen in de spookwoningen waaraan hij verbonden was? In politiestukken staat dat de in augustus 2018 doodgeschoten crimineel Karel Pronk, alias de Haagse Holleeder, in een van de spookwoningen verbleef. Volgens bronnen zijn er aanwijzingen dat Donovan A. actief was voor de criminelen in de spookwoningen. Zo zou hij van mensen uit hun omgeving, voordat ze naar Suriname reisden, de criminele antecedenten hebben gecheckt.

Een beetje patsen hoort er wel bij op die feesten
De hele zaak is al met al bijzonder pijnlijk voor de politie. De spookwoningen zijn een exces van de vermenging van boven- en onderwereld, dat de politie juist zo hard probeert aan te pakken. Dat een collega dicht bij de korpsleiding in die wereld actief is, steekt. Intern vraagt men zich af of Donovan A. niet eerder ontmaskerd had kunnen worden. Op sociale media stak hij een hang naar luxe niet onder stoelen of banken, met foto’s van zijn gloednieuwe Mercedes, de Jaguar cabriolet die hij huurde op zijn bruiloft, en een duur Breitling-horloge om zijn pols. Op die laatste foto reageerde een collega van de politie: ‘’Hebben wij nog steeds dezelfde baas?”

‘Drugshandel niet in beeld’
Donovan A.’s advocaat Anno Huisman zegt de zaken totaal anders te zien dan politie en justitie, maar wil niet veel kwijt. Hij benadrukt dat Donovan A. niet wordt verdacht van drugshandel. Of A. voor criminelen in de politiesystemen heeft gekeken, wil Huisman niet zeggen. ‘’Als ik naar buiten zou brengen welke bevragingen hij in het systeem heeft gedaan, zou ik zelf informatie lekken.” Volgens advocaat Leon van Kleef, wordt zijn cliënt Anil S. niet verdacht van drugshandel. ‘’De informatie daarover van het Team Criminele Inlichtingen is niet te verifiëren. Dat is nog allesbehalve bewijs.” (Bron: AD)

More
articles