April 8, 2019


Zoutgebruik nog steeds te hoog


April 8, 2019

“Wij gebruiken veel meer zout in eigen keuken”, zei voedseltechnoloog Ricky Stuttgart gisteren, zondag 7 april op Wereldgezondheidsdag te Clevia Park. Op een symposium getiteld: Samen werken aan het verminderen van onze suiker-, zout en vetconsumptie ter bestrijding van chronische ziekten, presenteerde Stuttgart een onderzoek naar het zoutgehalte van restaurant- en huis bereid voedsel in Suriname. Het onderzoek werd in 2017 uitgevoerd door Sandra Kartoidjojo. Volgens Stuttgart denken veel mensen dat het ongezonder is om buitenhuis, in een restaurant/eetgelegenheid te eten, maar uit dit onderzoek bleek, dat in de eigen keuken er meer zout gebruikt wordt. Volgens Stutgart beseffen veel mensen niet hoeveel zout bepaalde specerijen bevatten. Stutgart zei dat deze onderzoeken van groot belang zijn, omdat die de samenleving bewuster maken van een gezond eetpatroon. De World Health Organization (WHO) heeft aanbevolen om per dag maximaal 5 gram zout te gebruiken. Het onderzoek wijst uit dat 61,3 procent van de respondenten deze hoeveelheid overschrijdt. De WHO heeft bij de maximale aanbevolen zouthoeveelheid niet de consumptie van zoute tussendoortjes en de veelgebruikte specerijen zoals bouillonblokjes, chicken powder en sojasaus meegenomen. Deze specerijen bevatten erg veel zout. Van de respondenten gebruikt 78 procent combinaties van twee of meerdere zout bevattende specerijen. Er is ook gevraagd naar hoeveel warme maaltijden de mensen per dag eten. Het gemiddelde was twee per dag. Het onderzoek wees uit dat één warme maaltijd gemiddeld 3.06 gram zout bevatte. “Als je twee maaltijden eet, heb je meer gegeten dan de WHO ons adviseert. Er is ook geen verschil bij de bevolkingsgroepen, maar ik heb de indruk dat Hindoestanen veel meer zout gebruiken”, zei Stuttgart. Hij zei voorts dat er geen groot verschil is tussen mannen en vrouwen. Ook in het binnenland is het zoutgebruik volgens hem erg zorgwekkend. Hij gaf aan dat een kapitein eens vertelde dat er zout wordt gebruikt bij het koken van rijst, groenten en vlees. ‘’Als wij onderzoek in het binnenland doen, gaan wij schrikken van de resultaten”, aldus Stuttgart. Fysioloog Robbert Bipal gaf in zijn presentatie aan hoe belangrijk suiker, zout en vetten zijn voor ons lichaam. Maar vaak weten wij niet hoeveel te veel is. Echter moeten wij ons ervan bewust zijn dat wij balans moeten brengen in ons leefstijl.   -door Kimberley Fräser-